Ingredienser
100 g unge nesletopper med blader 25 g smør 350 g poteter 2 løk i skiver 1 ss frisk merian, finhakket 1 ss frisk timian, finhakket revet muskat salt pepper 6 dl varm melk 3 skiver bacon, sprøstekt i strimler
Tilberedning
Vask og rens nesletopper. Skrell potetene og skjær dem i terninger. Smelt smøret i en kasserolle. Legg i nesle, poteter, løk og krydderurter. La grønnsakene surre under lokk ca. 15 min. ved svak varme. Smak til med muskat, salt og pepper. Hell på 6 dl vann. La suppen koke opp, og la den småkoke til potetene er møre. Mos suppen gjennom grov sikt eller i hurtigmikser. Hell den tilbake i kasserollen og tilsett kokende melk. Smak til med mer krydder om nødvendig. Server suppen rykende varm med et dryss av sprøstekt bacon i strimler.

Mer om Neslesuppe

Neslesuppe er en rett som lenge har vært kjent og populært i europeisk matlaging, inkludert i Norge. Dette skyldes delvis den fritt voksende nesleplanten som er lett tilgjengelig og rikelig på mange steder, i tillegg til dens næringsinnhold. Faktisk, så er neslesuppe dannet i kjernen av en iransk vegetarrett som heter ‘asheh reshteh’, mens det også er en viktig del i polske og ukrainske kulinariske tradisjoner.

Hvordan lage neslesuppe? Det første skrittet er å plukke neslene. Valget av nesle er viktig, da det er vegetationen samlet om våren som har den beste smaken og høyest næringsverdi. Generelt plukkes de før de blomstrer, ofte rundt mai. Bruk hansker for å unngå å bli brent, og bare plukk toppene hvor bladene er myke og ferske. Skylle alle neslene grundig for å fjerne eventuelle insekter og rusk. Deretter blancheres de for å nøytralisere stikkende hår.

Etter blancheringen kan de utvalgte og rensede neslebladene omgjøres til en deilig suppe. Dette gjøres vanligvis ved å sautere løk og hvitløk i olje, legge til poteter for litt tekstur og deretter tilsett de blansjerte neslene. Etter litt sautering blir disse ingrediensene deretter purert med buljong for å danne en kremet suppe. Du kan også tilsette krydder som salt, pepper og muskat for å forbedre smaken. Til slutt kan suppen pyntes med en klatt med rømme eller yoghurt, litt ristet brød eller sprøstekt bacon.

Neslesuppe er mer enn bare en enkel og smakfull rett. Det er også en næringsbombe. Nesle inneholder faktisk høye nivåer av jern, kalsium og vitamin C, noe som gjør neslesuppe til en særlig gunstig helsekost. Suppen er også lav i kalorier, noe som gjør den ideell for de som prøver å holde vekt eller for de som ønsker å spise sunt.

Selv om det ikke er noen standard oppskrift på neslesuppe, er det en rekke tilpasninger og variasjoner som gjør denne parabolen enda mer interessant. Noen liker å legge til andre grønnsaker som gulrøtter, selleri og persille for ekstra smak og farge. Andre foretrekker å legge til litt krem eller melk for en ekstra rik konsistens. Uansett variasjon, er hovedformålet å nyte de fantastiske smakene og helsefordelene av denne vakre viltvoksende planten.

Oppsummert, neslesuppe er en tradisjonell, næringsrik og deilig rett som kan tilpasses etter individuelle preferanser. Det er en utmerket måte å utnytte de naturlige ressursene som naturen gir oss, og gir en unik og deilig matopplevelse.