Ingredienser
400 gr oksekjøtt f.eks. mørbrad 1 løk 2 ss olje 2 ss grønn karripasta 1 boks, 400 gr kokosmelk ca 30 gr (en liten potte) søt basilikum 4-5 sitronblad (kafferlimeblad kan kjøpes tørket) 100 gr små erteauberginer eller annen type auberginer 2 store røde chili salt/fiskesaus ca 1-2 dl vann 1 ts brunt eller vanlig sukker lange bønner (snake beans) 1 liten boks hermetiske bambusskudd
Tilberedning
Varm oljen i en wok eller stekepanne. Stek løk og karripasta under omrøring på middels varme i ca 2 minutter, til det begynner å dufte krydret. Varm woken til den er svært varm. Rørstek kjøttet i 2 porsjoner til det er brunet. Legg alt kjøttet tilbake i woken sammen med løk og karripasta, tilsett kokosmelk, vann strimlede rensede chili, vann og sitronblader. Kok opp, skru ned varmen og la det småkoke under lokk i 10 minutter. Knus erteauberginene ( legg en kokkekniv med brett blad flatt oppå auberginene og gi et lett trykk så auberginene sprekker, dette for at auberginene skal ta opp mer smak fra retten, de er nemlig nokså bitre ) og tilsett auberginene, de lange bønnene som du kutter opp i 5cm lange biter og bambusskuddene i retten og la alt koke med uten lokk i ca 10 minutter eller til kjøtt og auberginer er møre. Smak til med salt/fiskesaus og sukker, bland godt. Rør i strimlet søt basilikum. Serveres med dampet ris og pyntes med chili og søt basilikum. Tips: Du behøver ikke steke kjøttet først, går fint å bare koke det med. Bruk slanke, finskivede auberginer hvis det er umulig å få tak i erteauberginer.

Mer om Oksekjøtt i grønn karri

Oksekjøtt i grønn karri er en rett som stammer fra det thailandske kjøkkenet, men har i løpet av de siste årene også fått stor popularitet andre steder i verden, inkludert Norge. Denne retten er kjent for sine sterke og distinkte smaker, som kommer fra den perfekte balansen mellom det friske og sprø grønne karripastaen og det møre oksekjøttet. Men hvordan kan en kombinere disse ingrediensene for å utnytte deres fulle potensial?

En av hemmelighetene bak et vellykket resultat er å starte med oksekjøtt av høy kvalitet, gjerne fra en lokal kilde. Storfekjøtt er rikt på protein og aminosyrene, noe som gir denne retten kompleksitet og dybde når det kokes over tid. Mørbrad eller skinke er ideelle kutt å bruke i retten, da disse delene er ekstremt møre og smeltende når de tilberedes på riktig måte. Langsom matlaging frigjør kjøttets naturlige safter og smaker, noe som gir retten dens rike smaksprofil.

Det andre steget i tilberedningen av oksekjøtt i grønn karri er å forberede grønn karripasta. Tradisjonelt blir denne pastaen laget ved å male ferske grønne chili, sitrongress, kaffir limeblader, galangal, hvitløk, skalottløk, korianderrot og rekerpasta sammen til en grov masse. Ferdig kjøpt grønn karri kan også brukes, men hvis du vil ha en mer autentisk smak, anbefales det å lage den fra bunnen av.

Når du har din høykvalitets oksekjøtt og grønn karripasta, kan du sette i gang med selve matlagingen. Start med å varme opp en stor gryte med litt olje. Tilsett karripastaen og stek den i noen minutter for å frigjøre aromaene. Deretter legger du til kjøttet, og tilbereder det til det er godt brunet, før du tilsetter fiskesaus, sukker, limejuice og kaffir limeblader. Tilsett deretter kokosmelk og kok på lav varme i 1-2 timer, eller til kjøttet er mørt.

Vertinnen kan velge å servere retten med duftende jasmin ris, risnudler eller naan brød for en komplett, hjertelig måltid. Noen vil kanskje legge til ekstra grønnsaker som aubergine eller bambusskudd for å øke næringsverdien i denne proteinrike middagen. Til slutt er det viktig å erindre at selv om oksekjøtt i grønn karri kan være ganske sterkt, kan styrken tilpasses individuelle preferanser ved å justere mengden karripasta og chili.

På denne måten ender du med en fyldig og autentisk opplevelse av oksekjøtt i grønn karri rett. Den kraftfulle kombinasjonen av frisk grønn karri og mørt, saftig oksekjøtt er en kulinarisk opplevelse som er vanskelig å slå. Selv for de som vanligvis ikke liker krydret mat, er denne retten verdt å prøve. Det er en perfekt måte å varme opp kroppen på en kald vinterdag, eller å legge til litt ekstra smak til ditt daglige kosthold.