Ingredienser
2 x ca. 250 grams oksemørbradstek havsalt og nykvernet sort pepper grønnsaker som f.eks bok choy eller spinat 8 spiseskjeer soyasaus 1/2 hvitløksfedd, raspet 1 tommelstort stykke fersk ingefær, skrelt og finraspet 1 fersk chili, uten frø og finhakket saften fra 1 lime 2 spiseskjeer olivenolje
Tilberedning
Grill kjøttet på sterk varme til det er stekt slik du liker det. Legg på en tallerken og la hvile i to minutter. Kok grønnsakene i saltet vann til de er møre. Mens de er varme, har du soyasaus på stekene, og strør over hvitløk, ingefær, chili, limejuice og olivenolje. Når grønnsakene er kokt fordeler du dem på to tallerkener. Skjær kjøttet i striper og legg det over grønnsakene. Hell over sausen som ligger igjen på ”hviletallerkenen”.

Mer om Oksemørbradstek

Oksemørbradstek er en ypperlig rett som i likhet med annen type mørbrad er en skikkelig delikatesse på kjøttfronten. Oksemørbrad er kjent for sin milde og delikate smak, og er en av de mest ettertraktede delene av oksekjøttet. Det er en svært mager og mørt stykke kjøtt, og selve fileten sitter på innside av dyrets bakdel, under lend og over nakken. Dette gjør at delen er beskyttet mot hardt arbeid, og dermed utrolig mørt og saftig.

For å få frem den beste smaken av oksemørbradstek er det viktig å la kjøttet hvile før og etter steking. Når du lar kjøttet hvile også etter steking, får kjøttsaftene mulighet til å trekke seg tilbake inn i kjøttet og gir dermed en saftigere og mer smakfull stek. Det er også viktig å varme opp pannen godt før du begynner å steke kjøttet, for å sikre en god stekeskorpe.

Oksemørbradstek passer særlig godt til festlige anledninger. Til jul eller nyttårsaften er det en sikker vinner på menyen. Sammen med hjemmelaget potetmos, grønnsaker etter sesong, og en kraftig rødvinssaus, blir dette et festmåltid de aller fleste vil sette pris på. Et alternativ er å servere oksemørbradstek med ovnsstekte grønnsaker og en kremet soppstuing, for en litt annen, men minst like deilig variant.

Tilberedningstiden varierer litt avhengig av kjøttstykkets størrelse og din personlige smakspreferanse når det kommer til stekingsgrad. En fingertommelfingerregel er å la kjøttet hvile i romtemperatur i minst en time før du begynner å steke det. Dette vil hjelpe kjøttet å varmes jevnt og unngå at det blir for rått på innsiden mens utsiden blir for stekt.

Temperaturen i ovnen kan også variere fra oppskrift til oppskrift. Noen foretrekker å steke oksemørbradstek på høy temperatur i kort tid, mens andre heller steker den på lav temperatur over lenger tid for å bevare mest mulig av kjøttsaftene. Begge metoder har sine fordeler, så det er bare å prøve seg frem for å finne den metoden som passer deg best.

Avslutningsvis er det viktig å nevne at oksemørbradstek er et stykke kjøtt som fortjener å bli behandlet med respekt. Det er en delikate som kan gi deg en uforglemmelig matopplevelse dersom den blir tilberedt på riktig måte. Med noen enkle grep kan du sikre at du får en smakfull og saftig oksemørbradstek som vil imponere dine gjester.