Ingredienser

Ca. 2,5 kg oksekjøtt, for eksempel filetkam (French-trimmed)
havsalt og nykvernet sort pepper
olivenolje
3 rødløk, delt i to
3 kg skrelte poteter
Frisk rosmarin
4 store pastinakk, skrelt og delt i fire
4 hvitløksfedd, skrelte
2 tommelstore biter fersk ingefær, skrelt og i deler
mel
1/2 flaske robust rødvin
Yorkshirepudding-røre

Tilberedning

Oksesteik er enkelt, men tidsberegning er viktig. Før du begynner er det lurt å gjøre i stand alle grønnsakene og ha Yorkshire-puddingrøren klar. Da kan du gjøre klar disse når steiken er i ovnen.

Forvarm ovnen til 230 grader, og varm opp et stort stekefat med tykk bunn. Gni masse salt på steiken. Hell olivenolje på det varme stekefatet, og la steiken få litt farge på alle sider i noen minutter.

Legg rødløken på stekefatet og legg steiken oppå løken. La steiken stå i ovnen i halvannen time. Mens steiken står i ovnen, halvkoker du de skrelte potetene i ca. ti minutter. Rist potetene i et dørslag.

Ta ut stekefatet etter en halvtime, legg til potetene, pastinakken og rosmarinen. Bruk en hvitløkspresse og et rivjern til å spre hvitløk og ingefær over alt på stekefatet, som vil smake fantastisk. Rist litt på fatet og sett det inn i ovnen igjen.

Når steiken har vært i ovnen i tilsammen halvannen time, tar du den ut. Legg poteter og pastinakk i en skål med lokk så de holder seg varme. Legg steika på en plate med folie over, og la den hvile i en halvtime. Kok eventuelle andre grønnsaker og begynn på Yorkshire-puddingene.

Yorkshirepudding.
Forvarm et Yorkshire-puddingbrett med ca 1 cm matolje i hver del. Etter ti minutter heller du røra i formene. La brettet stå i ovnen i ca. 30 minutter. Du må ikke åpne ovnsdøren før å se inn, for da vil ikke Yorkshire-puddingene heve seg.

Fjern det meste av fettet fra stekefatet, og du burde sitte igjen med karamelliserte løk og deilige kjøttrester. Tilsett en teskje mel og rør alt i sammen. Varm fatet på kokeplaten, og når det er varmt tilsetter du rødvinen.

La sausen småkoke i 5-10 minutter, rør om et par ganger, til sausen er skikkelig smakfull og fester seg på baksiden av en skje. Tilsett eventuell kjøttsjy eller kjøttbuljong hvis du ønsker å tynne ut sausen.

Hell sausen gjennom en grov sil eller dørslag og press den gjennom med en skje. Hell den oppi en oppvarmet sauseskål.

Skjær opp steiken på bordet. Til informasjon så trenger steik 30 minutter i ovnen per kilo pluss ekstra 20 minutter på slutten uansett størrelse. Da vil du få en medium stekt oksesteik, så ha den i ovnen litt mer eller mindre etter dine egne preferanser.

Bakte løk med bacon:

Skrell gule løk, og kok dem i 15 minutter. Skjær bort toppene, og lag små hulrom øverst i midten av løkene.

Fres hvitløk og løkrestene med litt rosmarin i en panne. Ta baconstripen rundt løken og bruk rosmarinstilkene til å feste baconet. Ha litt kremfløte i løkmiksen og legg denne blandingen i hulrommene på toppen av løken. Ha parmesan over og la løken bake i ovnen til baconstripene er stekt og løken er gyllen.