Omegafettsyrer har lenge hatt rykte på seg for å være sunne fettstoffer, men nyere forskning viser at det er en sannhet med visse modifikasjoner da omegafettsyrene faktisk kommer i to versjoner, omega 3 som forekommer i fisk, og omega 6 som forekommer i flere vegetabilske oljer, blant annet solsikkeolje.
Mens førstnevnte naturlig fortæres i form av fisk, er sistnevnte ofte tilsatt matvarer som for eksempel potetgull og andre varianter av chips.
Begge variantene er bedre enn mettede fettsyrer, men på en betingelse; inntaket må stå i forhold til hverandre. Det vil si, omega 3 i seg selv er sunt, også på egenhånd, men straks man spiser noe med omega 6 fettsyrer i tillegg, forsvinner en del av gevinsten ved å spise omega 3, med mindre man spiser begge deler.
En undersøkelse viser at en person i gjennomsnitt spiser syv ganger mer omega 6 enn omega 3, mens forholdet burde ha vært fire til en, altså kun fire ganger så mye omega 6 som omega 3. Ellers forsvinner de helsemessige gevinstene omega 3 bidrar med, som for eksempel forebygges hjerte og karsykdommer.
Ikke alle typer fisk inneholder like store mengder omegafettsyrer, og det viser seg at fet fisk inneholder mer enn andre, og blant de sunneste finner man fet laks og makrell. Spiser man disse to, holder det med 100 gram i uken for å tilfredsstille kroppens behov, spiser man derimot mager fisk som flyndre og annen flatfisk, er behovet nærmere 500 gram i uken. Pangasius derimot, er svært fattig på omegafettsyrer i det hele tatt, og man skal faktisk spise hele 2,5 kilo i uken for å tilføre kroppen anbefalt mengde fettsyrer.