Ingredienser
# Paibunn: 125 g meierismør # 200 g hvetemal, ca 3,1 dl # 2 ss vann Fyll: # 1 ss meierismør # 1 løk, grovhakket # 150 g skinke / røkelaks / ansjosfileter i småbiter # 250 g gulost, f.eks. Jarlsberg eller Edamer # 4 egg # 3 dl melk # 2 ss kruspersille, finhakket # 1/2 ts pepper
Tilberedning
Smuldre smør og mel. Tilsett kaldt vann og lag en jevn deig. La deigen stå kaldt i ca. 30 minutter. Trykk den ut i en smurt paiform – ca 24 cm i diameter. En form med bølgete kanter er ganske fancy! Forstek bunnen på 200 grader i ca 15 minutter. Fyll: Fres løken blank i smør og fordel den i paiskallet sammen med skinke e.l. Dryss osten over. Bland sammen egg, melk, persille og pepper og hell eggeblandingen over osten. Stek retten videre til eggeblandingen er stivnet. Server den varm, gjerne med en grønn salat og/eller baguette.

Mer om Ostepai

Ostepai er en deilig og allsidig rett som kan serveres i forskjellige sammenhenger, enten som en hovedrett eller som en deilig dessert. Det er mange varianter av ostepai, og valget av oster påvirker sterkt smak, tekstur og aroma av paien. Dette gir en fantastisk mulighet til å eksperimentere og finne den beste kombinasjonen som passer din smak. I tillegg til osten, inneholder ostepai ofte andre ingredienser, som egg, fløte, sukker og noen ganger til og med frukt eller bær.

Historien til ostepai strekker seg tilbake til gamle sivilisasjoner. Det er spesielt kjent at grekerne var store elskere av oster og utviklet et mangfold av osteoppskrifter, inkludert variasjoner av ostepai. Over tid har ostepai spredt seg til mange kulturer og land, +hver med sin unike vri på den tradisjonelle oppskriften. For eksempel, i Frankrike er Quiche Lorraine en kjent variant av ostepai.

Ostepai er også en viktig del av amerikansk matkultur, spesielt den berømte New York-style ostekaken. Den er kjent for sin rike og kremete smak, sin smuldrete kjeksbunn og sin evne til å være utrolig allsidig – det kan tilføres smaker som sitron, sjokolade, jordbær og mer. Men en ting som er felles for alle ostekaker — uansett opprinnelse — er bruken av høykvalitets ost. Det virkelige hemmeligheten bak lagring av en perfekt ostepai er å velge en ost eller en blanding av oster med riktig smak, tekstur og smeltende egenskaper — som oftest brukes kremost i klassiske ostekaker.

For en litt lettere variant av ostepai, kan en vurderer å lage en pai med bruk av cottage cheese eller ricotta. Disse hytteostpaiene har en mer luftig og lett struktur enn enklassisk ostepai, og gir en mild smak som kan oppgraderes med ulike urter, grønnsaker eller frukt. Ostepaier kan være søte eller salte, og de er en flott måte å eksperimentere på med forskjellige smaker og teksturer.

Å lage en ostepai krever vanligvis ikke mye teknisk ferdighet og kan gjøres av kokker med hvilket som helst kompetansenivå. Det finnes en rekke oppskrifter å velge mellom, med veldig detaljerte instruksjoner, fra de grunnleggende til de mer innovative og kreative. Noen av de mest populære kombinasjonene er blåmuggost med pærer, cheddar med epler, og gorgonzola med valnøtter.

Ostepai er definitivt en utmerket rett for de som elsker eksperimentell matlaging og for de som elsker ost i alle dens former. Med litt prøving og feiling, vil du sikkert finne den perfekte ostepaien som passer din personlige smak og behag.