Ingredienser
Smelt en god klatt smør i en kasserolle, trekk den til siden og ha i mel nok til at det absorberer smøret, hvis du forstår hva jeg mener. Spe gradvis med melk, til du synes det er nok (ca. 4 dl melk).
Tilberedning
Selv lager jeg aldri ostesaus etter oppskrift, men tilsetter en god del revet Jarlsberg/Cheddar, rører konstant under oppvarming til det har smeltet inn i sausen. Tilsetter deretter skarp revet ost, som for eksempel Parmesan, Pecorino eller vanlig Grana Padama. Smak til med salt og hvitpepper.

Mer om Ostesaus 2

Ostesaus, en av de mest elskede sausene i verden, er kjent for sin rike, kremede konsistens og smakfulle smak. Den er allsidig og kan brukes som en tillegg til ulike retter som pasta, grønnsaker, kjøtt og fjærkre, for bare å nevne noen få. La oss undersøke mer om denne deilige sausen.

Historisk sett har ostesaus sine røtter i det middelalderske Europa, hvor det var vanlig blant adelen å bruke ost som en ingrediens for å lage forskjellige typer sauser. Disse ble ofte brukt som tilbehør for å forbedre smaken på kjøtt og grønnsaker. I moderne tid har ostesaus blitt en vanlig ingrediens i mange retter rundt om i verden, spesielt i det italienske og franske kjøkken.

Når det gjelder variasjoner, finnes det ikke en, men mange typer ostesaus. Noen av de mest populære inkluderer Mornaysaus, en klassisk fransk saus laget av bechamel og Gruyere-ost; den italienske Alfredosaus, laget med parmesan og fløte; og amerikanske cheddarsaus, ofte brukt i makaroni og ost. Hver ostesaus har sin egen unike smak og konsistens, men alle deler den grunnleggende egenskapen av å tilføre en kremete og smaksrik dimensjon til ethvert måltid.

Å lage en ostesaus krever en viss grad av dyktighet, men er enkelt nok til at amatørkokker kan prøve det hjemme. De grunnleggende trinnene inkluderer smelting av smør i en kjele, tilsette mel for å lage en roux, og deretter bland det med melk for å lage en tykk, kremet blanding. Til slutt tilsettes osten og røres om til den er helt smeltet og blandet. Hvis du vil legge til en ekstra dimensjon, kan du variere osten du bruker eller legge til andre ingredienser som urter, krydder eller hvitvin.

Når det er sagt, er det viktig å merke seg at ostesaus ikke er så sunn, gitt sitt høye innhold av fett og kalorier. Men det kan være en deilig godbit for spesielle anledninger. For en sunnere kremet saus, kan du vurdere å bruke lettere oster som cottage cheese eller ricotta, og erstatt en del av fløten med naturlig yoghurt.

Til slutt, uansett om du er en erfaren kokk eller bare prøver deg frem i kjøkkenet, er ostesaus en flott måte å legge til kremethet og dybde til dine favorittretter. Og husk, den beste ostesausen er den du selv liker mest, uansett hvilken type ost eller tilleggsingredienser du bestemmer deg for å bruke.