Ingredienser
1 ss smør 1 ss hvetemel 3 kopper melk 1 ts. salt litt hvit pepper litt cayenne pepper 2 kopper finskåret Cheddar ost
Tilberedning
Tin smøret på en stekepanne over middels varme. Bland inn mel, tilsett melk, salt, og begge sorter pepper. Rør nesten kosntant inntil blandingen tykner og er jevn, 8 – 10 min. Tilsett så osten og rør om inntil den smelter. Fjern fra varmen.

Mer om Ostesaus

Ostesaus, en favorittdelikatesse hos mange, har flere interessante aspekter som mange kanskje ikke kjenner til. Fra opprinnelsen til dets diverse varianter og tilpassninger, fortsetter denne kremete sausen å krydre våre måltider på forskjellige måter.

Først og fremst er det relevant å merke seg at ostesaus, også kjent som «Mornay-saus» i kulinariske kretser, opprinnelig stammer fra Frankrike. Denne sausen er historisk knyttet til det franske kjøkkenet, og er en hvit saus laget av melk, smør og mel, også kalt béchamel-saus, toppet med revet eller smuldret ost. Sausens unike smak og konsistens er i hovedsak avhengig av typen ost som blir brukt.

Det fantastiske med ostesaus er dens utrolige allsidighet. Den kan kombineres med et bredt spekter av retter, som pasta, grønnsaker, kjøtt og fisk. I noen varianter, blir andre ingredienser som pepper, løk, hvitløk eller sennep også tilsatt for å gi sausen en ekstra dimension av smak.

Selv om den tradisjonelle ostesausen hovedsakelig bruker cheddarost, har mange forskjellige oster blitt forsøkt med suksess. Parmesan, Gouda, Roquefort, og til og med blåmuggost tilfører unike smaker til retter. Dette gjør ostesausen mer tilpassbar og tillater kokker, både profesjonelle og amatører, å eksperimentere og tilpasse sausen for å imøtekomme deres spesifikke smakspreferanser.

På helsefronten kan ostesaus være en god kilde til kalsium og protein, gitt at osten som brukes er en rik kilde til disse næringsstoffene. Imidlertid, basert på osten og andre ingredienser brukt, kan sausen også være høy i fett og kalorier. Derfor er det best å forbruke ostesaus i moderate mengder for å balansere nytelse og ernæringsbehov.

Det er klart at ostesaus er en verdifull matvare som kan berike enhver måltidsopplevelse. Til tross for sin enkle opprinnelse, har denne sausen utviklet seg til å være en viktig komponent i mange kjøkkener over hele verden. Denne utviklingen er testament til ostesausens evne til å tilpasse seg og inkorporere forskjellige smaker, og er et av de mange grunnene til at det vil fortsette å være en kulinarisk favoritt for mange.