Ingredienser
10 stk tomater 1 ss olivenolje 1 ss flytende honning Fersk rosmarin Pynt: oliven
Tilberedning
Skjær tomatene i to. Skrap ut kjernene med en skje. legg dem på en plate dekket med bakepapir. Ringle over olje og honning samt grovt hakket fersk rosmarin. Sett i ovnen ved 175 grader ca 30 minutter. Pynt med oliven før servering.

Mer om emnet: Ovnsristede tomater og urter

Ovnsristede tomater og urter er et fristende, sunt og velsmakende tilbehør eller hovedrettingrediens som kan tilføre hvert måltid en ekstra dimensjon. Den unike kombinasjonen av de sødmefylte tomatene og de aromatiske urtene gir ikke bare et overflod av smaker, men også en intens lukt som kan forvandle ditt kjøkken til et gourmet-paradis.

Når tomatene er ristet i ovnen, blir de karamelliserte og deres naturlige sukker forsterker smaken. Dette gir et søt, rikt og konsentrert tomataroma som danner en perfekt kontrast til urtenes friskhet. Ovnsristede tomater fungerer spesielt bra med friske, robuste urter som rosmarin, basilikum, oregano og timian. Valget av urter kan imidlertid variere avhengig av personlig smak og den spesifikke retten de skal brukes i.

Ovnen i seg selv spiller en viktig rolle i denne kulinariske prosessen. Høy varme er nødvendig for å trekke ut og intensivere tomatens naturlige sødme, mens lav varme gir en mer subtil, rødvinlignende smak. Det optimale kompromisset er vanligvis å begynne med høy varme for å få en rask karamellisering og deretter redusere den til et moderat nivå for å tillate en jevn og grundig matlaging.

For å oppnå beste resultat er det viktig å velge modne, men faste tomater uten tegn til råte. Du bør vaske og tørke tomatene ordentlig, kutte dem i halvparten og legg dem med snittsiden opp på en bakeplate. Dryss så over dine utvalgte urter, litt salt og kvern over litt sort pepper. For å fremheve smakene enda mer, kan du legge til en skvett olivenolje eller hvitløksfedd.

Ovnsristede tomater og urter er utrolig allsidige. De kan serveres som et tilbehør til kjøtt eller fisk, blandet i pasta, brukt som pålegg på brød, i salater eller purert til en tykk saus. De kan også serveres avkjølt som en forfriskende sommerrett. Ovnsristede tomater har en holdbarhet på opptil en uke i kjøleskapet og kan fryses i opptil seks måneder, noe som gjør dem til et utmerket alternativ for matlaging i forveien.

Gjennom å eksperimentere med ulike tomatsorter, urtekombinasjoner og ovnstemperaturer, kan du tilpasse denne oppskriften til dine personlige preferanser og krav. Både lyse og mørke tomater fungerer bra, mens ulike typer urter kan gi retten et helt unikt preg. Enten du lager en enkel lunsj eller forbereder en spesiell middag, kan ovnsristede tomater og urter virkelig heve ditt kulinariske spill.