Ingredienser

# 2 vaniljestenger
# 1 fl rødvin amarone eller barolo
# 225g sukker
# en liten kanelstang
# revet skall (bare det oransje) og saft av 1 appelsin
# 1 liten bunt frisk timian
# 8 comicepærer, skrelt og med skalken med begerbladene skåret av
# 250g smør

Tilberedning

1. Sett ovnen på 190 gr C. Del vaniljestengene på langs, og ta ut frøene. Ha frø og stenger i en kjele der du så vidt får plass til alle pærene, og tilsett vin, sukker, kanelstang og saft pluss skallet av en appelsin. Knytt sammen en bunt med timian og sleng den oppi. Gi det et oppkok, og skru ned varmen, slik at det småkoker.
2. Sett pærene i kjelen med stilken opp. Legg på lokk, og sett kjelen i ovnen i omtrent 1 time, til pærene er møre, men ikke er begynt å gå i oppløsning. De skal være myke helt gjennom, men beholde formen. (Noen ganger tar det mer eller mindre tid, avhengig av hvor modne pærene er)
3. Når de er ferdige, har de fått smak og farge fra vinen og dufter herlig. Etter hvert kommer vinen og sukkeret til å tykne og smaken blir mye mer konsentrert. Ta pærene ut av ovnen og legg dem på et fat.
4. Skru på en kokeplate og kok inn vinen til det halve. Ta kjelen av varmen, og ha i smør – skak på pannen, men ikke tilfør den mer varme. Nå har du fått en virkelig intens, velsmakende saus som er til å dø for.
5. Legg pærene tilbake i kjelen, og la dem ligge der til de skal serveres.

Denne retten er best varm, og aller best blir den med litt pisket rømme eller créme fraîche – en deilig kontrast til den kraftige sausen.