Ingredienser: 3 dl. hvetemel 125 gr. margarin 3 ss. vann Fyll: 1 ss. matolje 250 gr. kjøttdeig 1 dl. hakket purre 1 ss. tomatketchup 1 ss. sennep ½ ts. salt ½ ts. oregano 1-2 krm. kajennepepper 3 egg 3 ½ dl. husholdningsfløte ½ ts. salt (1-2 ss. hakket pepperoni) 3 ½ dl. revet ost
Fremgangsmåte: Hakk smøret i melet. Tilsett vannet og arbeid deigen raskt sammen. Dersom du har en foodprocessor lager du deigen raskt i den. La deigen hvile kjølig ca. 1 time. Kjevle eller klem deigen ut til en rund leiv på melet bord (eller rett i paiformen). Legg leiven i en form ca. 25 cm. i diameter, slik at bunn og kanter i formen er dekket. Prikk bunnen med en gaffel. Forstek paibunnen midt i ovnen ved 200 grader i ca. 10 minutter. Fyll: Varm oljen i en stekepanne. Brun kjøttdeigen og purren i ca. 5 minutter. Tilsett ketchup, sennep, salt og krydder og smak til. Hell kjøttsausen i paibunnen. Visp sammen egg og fløte med en gaffel, og tilsett salt, (pepperoni) og ost. Hell eggestanden over kjøttsausen i paibunnen og stek paien midt i ovnen på 200 grader i ca. 30-35 minutter. La paien hvile i ca. 10 minutter før den serveres. Serveringstips: Kjøttdeig og eggestand med sprø bunn blir en kraftig pai som holder til mange. En avokadosalat eller tomatsalat smaker godt til.
Mer om Pai med kjøttdeig
Pai med kjøttdeig er et populært hverdagsmåltid i mange land, men det er mange variabler som kan komplisere prosessen. Selv om det kan virke som en enkel oppskrift, er det faktisk noen aspekter som krever ekstra oppmerksomhet for å få til en virkelig smakfull pai.
Først, selve kjøttdeigen. Selv om de fleste vil foretrekke en standard oksekjøttdeig, kan du også prøve lam, kylling eller svindeig. Det er viktig å velge en kjøttdeig med middels fettinnhold; for magert kjøtt kan gi en tørr pai, mens for fet kjøtt kan gjøre paien for oljete. Kjøttdeigen bør stekes over middels varme med litt olje til den er brun og småkornete. En hemmelighet er å tilsette en klype natrium bikarbonat, det vil hjelpe kjøttet å beholde sin saftighet.
Neste er valget av andre ingredienser som brukes sammen med kjøttdeigen. Mange liker å legge til løk, hvitløk, gulrøtter, erter, mais og andre grønnsaker. Noen foretrekker også å tilføre litt kick til smaken med chili, paprika eller cayennepepper. For de som liker det søtt, kan litt tomatsaus eller ketchup være et godt tillegg. En annen ting du kunne prøve er friske urter som persille eller basilikum, eller kanskje til og med litt ost for en mer kremet fylling.
Deretter kommer krusten. Nøkkelen til en god pai er en butterdeig, men mange liker også å bruke en blanding av hvetemel og maisenna for en lettere og mer sprø skorpe. Det er viktig å forhåndsbake bunnen i ca. 10 minutter for å unngå at den blir soggy når den er fylt.
Endelig er det steking og servering av paien. Paien skal stekes i en ovn forvarmet til mellom 180-200 grader, i ca. 25-35 minutter, eller til krusten er gyllenbrun. Det er best å la paien hvile i minst 10 minutter før servering, da dette hjelper krusten å beholde sin sprøhet. Du kan også servere paien med litt lettrømme eller creme fraiche på siden, eller kanskje en frisk salat for litt ekstra crunch.
Husk at nøkkelen til en deilig kjøttdeigpai er eksperimentering. Ikke vær redd for å prøve nye ingredienser, nye krydder, eller en annen type krust. Heldigvis er pai med kjøttdeig en ganske tilgivende rett, så ikke vær redd for å ta feil. Det er bare en del av moroa!.