Pannestekt torsk med mandel- og paprika ragout

Ingredienser
800 g torskefilet (eller makrell, havaborr eller uer) 5 store paprikaer 250 g mandler 1 kinesisk hvitløk 2 ss sherryeddik 2 1/2 ss honning salt og pepper sitron smør 1 bunt asparges 4 dl god kraft av kalv 1 potte koriander 2 sjalottløk juice og finrevet skall av 2 appelsiner
Tilberedning
Del paprikaen i to og ta ut kjernen, legg på brett med litt olje over. Bak i ovn på 230°c til skinnet har fått svarte flekker, ta ut og snu slik at skinnsiden ligger ned mot det varme stekebrettet. Avkjøl til lunken og dra forsiktig av skinnet. Kutt i strimler. Skåld mandlene og tørk dem deretter i ovn til nøttebrun farge. Finkutt hvitløk og 1 sjarløttløk, stek i smør til gyllen farge. Bland i mandlene, så honningen og deretter sherryeddik. Middels varme i 3 min.Tilslutt tilsettes paprikaen og ragouten smakes til med salt, pepper og sitron. Den andre løken stekes lett i smør sammen med en god neve frisk koriander og finrevet appelsinskall (ikke det hvite). La det surre til løken er blank og lysebrun. Ha over juice av 2 appelsiner, reduser til halvparten. Tilsett kraften og reduser til ca. 1 1/2 dl. Sil og smak til med salt, pepper, sukker og sitron (evt. litt mer appelsin.) Stek fiskefiletene i stekepanne, på begge sider, med solsikkeolje og smør på slutten. Damp skrelt asparges i saltet vann med godt smør i ikke mer enn 2 min. (kommer litt an på størrelsen). Pynt med resten av koriander.

Mer om emnet: Pannestekt torsk med mandel- og paprika ragout

Torsk er en yndet middagsrett av mange, og med god grunn. Den milde smaken og den møre konsistensen gjør den til en praktfull base for en rekke spennende retter. En av disse er pannestekt torsk med mandel- og paprika ragout. Denne retten er relativt enkel å tilberede, men resultatet er en smaksopplevelse av de sjeldne.

Torsken får en fin og sprø skorpe ved å steke den i stekepannen, og det er dette som gjør torsk så spesielt. Et godt tips er å krydre godt med salt og pepper før steking, for å ta frem de deilige smakene i fisken. Stek torsken på middels varme, for å sikre at den blir stekt jevnt og ikke brenner seg. Etter steking kan du la fisken hvile litt før servering, dette vil bidra til at smakene setter seg enda mer.

Mandel- og paprika ragout derimot, er kanskje ikke like kjent for alle. Ragout er i sin enkelhet en langkokt gryterett, og kan også blir betraktet som en tykk saus. Med mandel og paprika som hovedingredienser, vil ragouten få en næringsrik og nydelig miks av søt og røkt smak. Mandlene gir også en god knasende tekstur, som skaper en fin kontrast mot den møre torsken. For å tilberede ragouten, stek først paprikaen i litt olje til den blir myk, og tilsett deretter mandlene. La det surre litt, før du tilsetter hvitvin eller grønnsaksbuljong for ekstra smaksdybde.

Det som er flott med denne retten er at den passer til mange anledninger. Den kan være en hverdagsmiddag, men med sitt flotte utseende og rike smaker, kan den også fint brukes som et festmåltid. Og siden torsk er en mager fisk, er dette en rett som passer ypperlig til dem som enten er på diett, eller bare ønsker en lettere middag.

Pannestekt torsk med mandel- og paprika ragout er altså en rett full av kontraster og smaker. Den forener det kjente og det ukjente, og resultatet er en matopplevelse som du vil ønske å prøve igjen og igjen. Med alle dens lag av smaker og teksturer, er det ingen tvil om at denne retten er mer enn summen av sine deler. Så neste gang du skal lage torsk, hvorfor ikke prøve denne spennende varianten?.

Legg igjen en kommentar