De aller fleste moderne kjøkken er heldigvis relativt ergonomiske, både når det gjelder arbeidsflater, posisjon og løft. Det er viktig at benkeplaten er plassert i en høyde som er komfortabel, små detaljer som å flytte stekeovnen høyere i innredningen kan også bidra til å forebygge problemer. Samtidig kan alle rammes av smerter i nakke og rygg – da er det viktig å høre på kroppen.

Smerter i rygg og nakke bør vurderes individuelt

Til å begynne med er det viktig å understreke at smerter i rygg og nakke alltid bør vurderes individuelt. En riktig diagnose legger grunn for riktig behandling og fornuftige tiltak. Klinikk for alle tilbyr god utredning og behandling hvis du har smerter i nakke i rygg. Klinikken kan tilby behandling hos for eksempel kiropraktor, fysioterapeut eller osteopat, slik at innsatsen kan skreddersys til akkurat dine utfordringer.

Mange smerter og funksjonsfeil i rygg og nakke er ikke synlige på MR eller røntgen, det er derfor viktig at utredningen tar seg for både en såkalt anamnese (en samtale med pasienten) og en klinisk undersøkelse.

Årsaker til smerter i nakke og rygg

I og med at smerter i nakke og rygg er en så vanlig lidelse, finnes det også mange forskjellige årsaker. Såkalt stressnakke dreier seg helt enkelt om stress og muskelspenninger som skaper smerter, men smerte i rygg og nakke kan også skyldes låsninger i ledd, betennelser eller inflammasjon.

Det er dessuten viktig å huske på at kroppen er et komplekst system, der smerter i rygg og nakke også kan henge sammen med helt andre utfordringer i arbeidsmiljøet eller arbeidsstillingen. For hobbykokker er denne problemstillingen selvfølgelig sjelden relevant, men faktorer som gulvmateriale og belysning kan faktisk indirekte påvirke muskelspenninger. I den forbindelse er også såkalte triggerpunkter og strålesmerter relevante. Hovedkonklusjonen, som gjelder for alle som kokkelerer i hverdagen, er å ta eventuelle smerter alvorlig – og oppsøke riktig utredning og behandling.