Ingredienser
* 1 kopp hakkede tomater (eller boks) * 2 båter hvitløk, skivet * 4 ansjos fileter, hakkede * 1 ts kapers, i saltlake, lett vasket og tørket * 2 ts fersk persille, hakket * 60 g sorte oliven * salt og pepper * 4 ss extra-virgin olivenolje * 500 g fersk pasta
Tilberedning
1. Varm oljen i en gryte og tilsett hvitløk og pepper. Ikke bruk sterk varme. Tilsett ansjosen før hvitløken får farge. Den må ikke bli brun! Pepperet får god aroma av å varmebehandles på denne måten. 2. Ansjosen løser seg opp og du tilsetter tomat, kapers og oliven. La det koke i 10-15 minutter 3. Tilsett persille mot slutten av koketiden 4. pasta kokes etter anvisning på pakken Legg på pasta og hell over sausen. Strø over litt fersk persille. Godt brød hører med.

Mer om Pasta alla Puttanesca

Disse dager er pasta alla puttanesca ganske populær rundt om i verden, spesielt for de som søker en autentisk italiensk matopplevelse. Med sine opprinnelige røtter i Napoli, Italia, kan vi spore rettens historie tilbake til midten av det 20. århundre. Dette klassiske, robuste, litt krydrede pastaretten har gjort sitt preg i internasjonal kulinarisk historie og fortsetter å fascinere matentusiaster med sin unike smak og interessante opprinnelseslegende.

Pasta alla puttanesca oversettes bokstavelig talt til «whore’s pasta» på engelsk. Det er flere spekulasjoner om opprinnelsen til dette navnet som virker litt uvanlig. Noen mener at retten har fått navnet sitt fordi det var lett og raskt å tilberede mellom klienter av «damer av natten». Andre mener at navnet kommer fra det italienske ordet «puttanata» som betyr «tull», og at det var en rett laget av ulike «tull» ingredienser man hadde for hånden.

Pasta alla puttanesca er mye mer enn bare sin interessante bakgrunnshistorie. Nesten alle ingrediensene som brukes til å lage retten har sterke, distinkte smaker som resulterer i en eksplosjon av smak. Oliven, hvitløk, ansjoser, kapers, tomater og chili er alle viktige ingredienser i denne retten og skaper en rik umami profil. Olivenolje brukes som basen for sausen, og den bindes sammen med et dryss av finhakket persille og hvitløk. Dette gir retten dens karakteristiske smak.

Hovedingrediensen, pastaen, er vanligvis Spaghetti, men andre pasta sorter som linguine, bucatini eller penne kan også brukes. Nøkkelen til en vellykket pasta alla puttanesca ligger i balanse mellom de intensivt smakfulle ingrediensene. For mye av en ingrediens kan dominere de andre, så det er viktig å justere mengdene etter smak.

Pasta alla puttanesca har også blitt synonymt med italiensk matkultur og «Cucina Povera», eller «fattigmannskjøkken,» som står for enkel mat tilberedt med lokale, sesongbaserte ingredienser som er lett tilgjengelige og rimelige. Konseptet representerer også en filosofi om respekt for ingrediensene og bærekraftig matlaging, som verdsetter å minimere matavfall.

Til tross for sin enkelhet, evner pasta alla puttanesca å levere en rik, kompleks smak som har gjort det til en favoritt blant matelskere over hele verden. Dens unike kombinasjon av robuste, saltede smaker, sin raskhet og enkelhet i tilberedning og dens fargerike legende, har alle bidratt til å styrke dets renommé som en ekte klassisk italiensk rett.