Ingredienser:

1 stor bunt basilikum
2 ss pinjenøtter eller mandler
50 g revet Pecorino eller Parmesan
400 g trenette (flat spaghetti fra Liguria) eller smale pastabånd
3 hvitløkfedd
ca. 1 1/4 dl olivenolje
salt

Tilberedning:

Tilberedningstid: ca. 30 minutter

Pesto: Risp av basilikumbladene, vask dem ikke.
Rist pinjenøttene lett i en panne.
Grovhakk hvitløkfeddene.
Støt alle tre ingrediensene i en morter sammen med en klype salt (eller mos dem i en hurtigmikser).

Fyll massen i en bolle, rør vekselvis i olivenolje og nyrevet ost til det blir en glatt krem.

Kok opp 2-3 l saltet vann i en stor kjele, kok opp pastaen til den er «al dente». Rør 3-4 ss av kokevannet i pestøn.

La pastaen renne av, bland dem med 3/4 av sausen i en varm bolle.

Hell til slutt over resten av pestøn.

* Trenette – det er lange, tynne og flate pastabånd som minner om spaghetti, og som bare er kjent i Liguria under dette navnet. Og pesto? Ingen tvil – antagelig den mest bemerkelsesverdige kombinasjonen av basilikum, hvitløk og olivenolje!

PS! Det er mulig å benytte vanlig spaghetti dersom det ikke er mulig å skaffe trenette. Og personlig benytter jeg olivenolje av typen «pure virgin» som har en sterkere olivensmak en vanlig, lys, olivenolje.

Når jeg lager dette følger jeg ikke alltid oppskriften. Nøn ganger sløyfer jeg pinjenøttene (eller mandler) fordi det er sjeldent jeg har det liggende. Og jeg pleier som regel å lage pestoen mens spaghettien koker.

Porsjoner:
4