Ingredienser
150 g margarin uten melk 2 dl sukker 0,75 dl sirup 0,5 dl vann 1 ts kanel ½ ts nellik ½ ts natron 7 dl hvetemel
Tilberedning
Kok opp margarin, sukker, sirup, vann, kanel og nellik. Kjøl dette ned. Rør natronen ut i halvparten av melet og tilsett den avkjølte væsken. Rør inn litt og litt mer mel til deigen blir passe tykk. Ta deigen ut av bollen og elt den på benken til den blir glatt og fin. Sett den i kjøleskapet til neste dag. Kjevle ut deigen og stikk ut figurer. Stekes ved 150 grader til de er passe brune. (12-15 min). For de som liker ekstra smak i pepperkakene, kan du godt doble mengden sirup og øke mengden med mel deretter.

Mer om emnet: Pepperkaker uten egg, melk, soya og nøtter

Pepperkaker uten egg, melk, soya og nøtter er både mulig og velsmakende å lage. Til tross for at tradisjonelle oppskrifter på pepperkaker inneholder egg, melk og nøtter, kan du fortsatt nyte disse deilige festlige godsaker ved å finne alternativer til disse ingrediensene. Kjernen i en god pepperkake er krydder og søthet, så med riktige erstatninger kan du lage en utmerket allergivennlig oppskrift.

Start med en god glutenfri melblanding, for eksempel en basert på ris eller havre. Disse meletypene kan erstatte hvetemelet i oppskriften og gir en tilsvarende tekstur. For å erstatte eggene, kan du bruke eplemos eller bananmos, som gir både sødme og fuktighet til deigen, akkurat som eggene ville gjort. Havremel og ris-mel kan også brukes som et alternativ til melet.

Erstatning for melk i oppskriftene kan være litt mer utfordrende, men det finnes mange alternativer som kan bli brukt. For eksempel, mandelmelk er et godt alternativ for de som ikke har nøtteallergi, og den gir også litt ekstra sødme. For de med nøtteallergi, kan riskmelk, havremelk eller kokosmelk brukes. Du kan også erstatte melk med vann i noen oppskrifter, men det kan endre tekstur og smak noe.

Når det kommer til smør, kan mange laktosefrie og soya-frie alternativer blir brukt. Du kan for eksempel bruke olivenolje, solsikkeolje eller kokosolje. Pass bare på at du velger oljer som ikke har en for sterk smak som kan ta oppmerksomheten bort fra krydderet. Alternativer til honning er lønnesirup, agavesirup eller andre naturlig søte siruper.

Når det kommer til soya- og nøtteallergier, er det viktig å ta hensyn til krysskontaminering. Forsikre deg om at ingrediensene du bruker ikke har kommet i kontakt med soya eller nøtteprodukter. Les alltid etikettene nøye for å være sikker.

I alt, det er flere måter å lage allergivennlig pepperkaker uten egg, melk, soya og nøtter. Med litt kreativitet og kunnskap om matallergier kan du lage festlige godbiter som alle kan nyte.