Ingredienser:

306 g mørk sirup 100 g sukker 162 g Melange i folie ½ plate mørk kokesjokolade, plate ½ ts anis, malt ½ ts kardemomme, malt ½ ts allehånde, malt ½ ts muskatnøtt, malt ¾ ts nellik, malt ¾ ts kanel, malt ½ ts ingefær, malt ½ ss natron 1 ss bakepulver 1 egg 1 ss sitronsaft Ca 450 g hvetemel

Tilberedning:

Smelt sukker og sirup. Avkjøl litt. Bland inn Melange og sjokolade smeltet i vannbad. Bland inn krydder og bakepulver. Hell flytende ingredienser i en stor bolle, og rør inn hvetemel til passe deig. Avkjøles over natten. Kjevles til ca. 3 mm tykkelse. Trykk ut kaker med pepperkakeform. Stekes på ca. 175 grader. Ønskes en mykere tysk pepperkake, kjevles til ca.6,5 mm. Husk da å senke steketemperatur litt og øke steketiden. Avkjøles før de eventuelt pyntes med glasur og nytes. Oppbevares i tett boks etter de er avkjølt.

Mer om Pfefferkuchen

Pfefferkuchen er en bemerkelsesverdig kulturell skatt i mange europeiske land, spesielt Tyskland, der den opprinnelig ble laget. Denne kaken er mer enn bare en velsmakende matbit; den er en sentral del av mange tradisjonelle høytidsfeiringer. I denne teksten skal vi utforske noen hittil ukjente fakta om denne bemerkelsesverdige bakverket.

Den ligger nok dypt i enkeltes minner som en viktig del av juletradisjoner fra barndommen. Pfefferkuchen, også kjent som pepperkake, er en krydret kaketype som er godt kjent på mange steder verden over. I Tyskland, der den har sitt opphav, ligger Pfefferkuchenekspertisen særlig i byene Nürnberg og Pulsnitz. Kakenes enestående smak kommer fra en blanding av honning, sirup og ditto av krydder: kanel, ingefær, nellik, muskatnøtt og selvfølgelig, hvit pepper, hvorfra kaken får sitt navn. Pfefferkuchen kan serveres naturell, med glasur eller fylt med ulike sorter syltetøy.

Pfefferkuchen er ikke bare populær på grunn av sin enestående smak, men også på grunn av sin holdbarhet. Med sin robuste tekstur og bruk av honning som et naturlig konserveringsmiddel, kan disse kakene vare i flere måneder. Dette var spesielt nyttig i tidligere tider da konserveringsmetoder var begrenset.

Pfefferkuchen har også røtter i mytologi og symbolikk. I middelalderen ble de vurdert som heldige sjarm, og man trodde at de kunne avverge det onde. Også i dag er det en populær tradisjon å henge en Pfefferkuchen på juletreet som symbol på lykke og velstand i det kommende året.

Historisk sett har Pfefferkuchen også en solid tilstedeværelse som et middel for å uttrykke kunst. De intrikate utskjæringene og utformingene som kan bli funnet på noen Pfefferkuchens henger sammen med begynnelsen av pepperkakehåndverket, da munker og nonner brukte kaker som et medium for å skildre bibelske fortellinger.

Så, selv om Pfefferkuchen kan virke som bare en velsmakende godbit, har det en fascinerende historie og kulturell betydning. Den er en kaketype som er kjent for å ta med seg sjarmen og varmen fra høytidsfeiringer inn i hjemmene våre, verdsatt for dens unike smak og evne til å vare lenge. Over tid har Pfefferkuchen utviklet seg til å bli mer enn bare mat; den har blitt et symbol på tradisjon, kunstnerisk uttrykk og felleskap.