Ingredienser

25 g Gjær
2 1/2 dl Vann
7 dl Finbakstmel
1 ts Salt

Jamies pizzasaus :
4/7 Hvitløkbåter
1 1/7 ss Olivenolje
4/7 Spansk pepper
1 1/7 ts Oregano
1 5/7 bk Tomater i boks
4/7 ss Rødvins-eddik
1 1/7 ss Basilikumblad
Salt og pepper
1 1/7 ss Olivenolje, Extra Virgin

Fyll:
800 g Tomater
24 Basilikumblader
Salt
4 ss Olivenolje
200 g Mozzarella-kuler i lake

Tilberedning

Begynn med å lage en startdeig: Løs opp gjæren i ¼ dl av vannet. Rør i 2 ss mel. Rør til en glatt røre. La den heve under klede i 30 minutter.

De ideologiske pizzabakerne vil selvsagt ha håndfast kontroll over deigen. Til hjemmebruk kan vi trøstig ha startdeigen i miksebollen og kjøre alle ingredienser til en elastisk deig, elte kraftig 5-10 minutter.
Foto: Jonas Haarr Friestad

Når deigen er smidig, form til en tykk pølse og del i 4 jevnstore emner. Form hvert emne til boller. La dem heve under klede på lunt sted til de er dobbelt så store, etter cirka 2 timer.

Ta én bolle ad gangen: Elt den et par minutter. Trykk og klapp ut deigen med håndflaten til en tynn, så rund leiv som mulig; bruk gjerne kjevle for å få den ekstra tynn.

Avslutt med å trykke med knokene rundt hele pizzaen, ca. 2 cm innenfor kanten, for å få den opphøyde kanten, cornicione.

Pizzaen er nå klar til å fylles.

Framgangsmåte Jamies pizzasaus :

Fres hvitløken med olje i en tykkbunnet kasserolle. Tilsett chili, oregano og hermetiske tomater- helst italiensk plomme. Bland forsiktig, men ikke slik at tomatene går i stykker og de bitre frøene gir smak til sausen.

Kok sakte opp og la sausen småkoke en times tid. Ha i eddik, rør godt og trykk ut tomatene i sausen.

Ha i basilikum, smak til og ha i noen munnfuller god olivenolje før du fjerner sausen fra varmen.

Framgangsmåte Fyll :

La tomatene renne godt av før de brukes, ellers blir pizzaen bløt. Hermetiske tomater legges i dørslag for å renne av. Friske tomater trenger litt hjelp: Legg de oppskårne tomatene i et dørslag og press dem forsiktig med knyttneven for å få ut så mye væske som mulig.

Det samme gjelder for mozzarella. Osten ligger i lake. Legg dem i et dørslag og press med knyttneven for å få bort overflødig væske.

Legg de godt avrente tomatene i en bolle. Riv to av basilikumbladene i småbiter og bland dem i tomatene. La det stå og trekke i noen minutter så tomatene får smak av basilikumen.

Kjevle eller trykk ut deigen til en rund leiv med en noe tykkere kant, cornicione.

Fordel tomatene med basilikumen jevnt over deigen, men la det stå igjen en 2 cm tykk kant uten tomat. Salte og drypp olivenolje over pizzaen. Skjær mozzarellaen i skiver, og fordel dem midt på.

Stek pizzaen midt i forvarmet ovn ved 275 grader i 10-12 minutter.

Legg et par friske basilikumblader på pizzaen ved servering.