Plommesyltetøy

Ingredienser:

2 kg plommer, utsteinet 1’½ kg rørsukker 1 ovnsform hvor plommene passer i ca. 1½ lag.

Tilberedning:

Bland sukker og plommer og fordel i ovnsformen. Bak ved 150 grader, gjerne varmluft, til plommene er gjort om til tykt syltetøy. Rør i det en gang imellom. Ha det på glass og hermetiser evt. glassene for å sikre lang holdbarhet. Plomme- og mirabellesyltetøy lages best i ovnen. Det er mye væske i fruktene og nesten ikke pektin, det betyr at væsken skal dampes vekk for at syltetøyet skal henge sammen. Det tar en evighet selv i en flat kjel og det er mye lettere å koke det i ovnen hvor sukkeret får lov å karamellisere seg litt og frukten får lov til å forbli i store lekre sukkergjennomtrengte stykker i stedet for å koke ut til en mos slik det gjør i en kjele hvor man rører hele tiden. Og det er en stor overflate i pannen, som sikrer rask fordamping. Samtidig risikerer man ikke at syltetøyet svir seg, noe som er en overhengende fare når man lager plommesyltetøy. Plommer blir veldig sure når de blir varmet opp uansett hvor modne og søte de er slik at det skal mye sukker til. Man kan krydre med kanel, vanilje, rom, stjerneanis, rosmarin og en mengde andre ting, men man kan også la være. Jeg krydrer gjerne syltetøy som lages av Opalplommer og Victoriaplommer som ikke har så mye smak, men ikke sviskeplommer og Reine Clauder. De har deres helt særlige aromatiske fullkommenhet som gjør krydring overflødig og unødvendig.

Mer om emnet: Plommesyltetøy

Det er flere prosesser i produksjonen av plommesyltetøy som mange kanskje ikke er kjent med. På samme måte som med produksjon av andre typer syltetøy, begynner prosessen med å høste modne frukter, i dette tilfellet plommer, på rett tidspunkt. Nøkkelen til en flott plommesyltetøy er å bruke modne, men ikke overmodne plommer. Det gir en optimal balanse mellom sødme og surhet i det endelige produktet. Vanligvis høstes plommene mellom juli og september, avhengig av klimaet og variasjonen av plomme som brukes.

I tillegg til plommene, er sukker og sitronsaft også grunnleggende ingredienser i plommesyltetøy. Forholdet mellom disse ingrediensene kan variere fra oppskrift til oppskrift, men en generell regel er å bruke like mye sukker som plommer (målt i gram), og sitroner til å smake. Sitronen hjelper til med å nøytralisere sukkerets sødme og gir samtidig syltetøyet en frisk smak. Noen oppskrifter anbefaler også tilsetning av krydder som kanel, kardemomme eller stjerneanis for å legge til en ekstra dimensjon til smaksprofilen.

Selvfølgelig krever produksjonen av plommesyltetøy ikke bare de riktige ingrediensene, men også en spesifikk prosesseringsteknikk. Først må plommene vaskes og fjernes fra steinene. Frukten kokes deretter sammen med sukker og sitronsaft over middels varme. Kokes opp til det når en tykk konsistens. Noen produsenter foretrekker å la syltetøyet småkoke i flere timer for å intensivere smaken, mens andre foretrekker en kortere koketid for å bevare mer av plommenes friskhet.

Kvaliteten på det endelige produktet kan påvirkes av mange faktorer, inkludert variasjonen av plommer brukt, kokeprosessen og forholdet mellom syltetøyets ingredienser. Forskjellige varianter av plommer vil gi forskjellige smaker – noen er søtere, noen er mer syrlige, og noen har mer uttalt aroma. Valg av sukker kan også påvirke både smaken og fargen på syltetøyet. Hvit sukker gir en lysere farge, mens brunt sukker gir en dypere, rikere farge og en litt karamellisert smak.

Plommesyltetøy er ekstremt allsidig og kan brukes på en rekke måter, fra å bli spredt på toast til bakte varer, iskremtopping og til og med som en ingrediens i sauser til kjøttretter. Med sin rike, fruktige smak og mørke farge er det en flott måte å legge til dybde og sødme på en rekke retter.

Å lage plommesyltetøy hjemme kan være en givende opplevelse, både fordi det er en god måte å håndtere en rikelig plommeavling på, og fordi det å lage ditt eget syltetøy gir deg muligheten til å kontrollere alle aspekter av det endelige produktet, fra valg av ingredienser til kokeprosessen. Det gir også en fantastisk gaveide.

En kommentar om “Plommesyltetøy”

Legg igjen en kommentar