Finnes det noe menneske her i landet som ikke vet hva en potet er? Eller noen som ikke har spist potet i en eller annen form? Med unntak av barn som fortsatt ammer selvfølgelig.

Det tviler jeg sterkt på. Poteten må vel være den maten som alle har et forhold til, på godt og vondt, og den finnes i et utall varianter og matretter. Fra den trauste, tradisjonelle kokte, til potetgull og annen snaks. Men hvor kommer denne livsbergeren fra?

Poteten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika hvor den vokser vilt i Andesfjellene og Chile. Som den hardføre grønnsaken den er, var dette den eneste matveksten som kunne overleve der oppe i de kalde Andesfjellene. Der har den blitt dyrket av urbefolkningen i over 4000 år. Av Inkaindianerne ble den faktisk regnet som en gud.

Da de spanske erobrerne som ankom Sør-Amerika på slutten av 1400 tallet skjønte fort at dette var et godt tilskudd til annen mat. Spesielt til de fattige sjøfolkene. Var nok bra klasseskille den gangen også.

Og med sjøfolkene kom poteten til Europa, Først til Kanariøyene på slutten av 1500 tallet før den spredte seg videre utover i Europa. Og på midten av 1700 tallet nådde den Norge.

Men å få denne grønnsaken populær på det europeiske kontinent, var ikke lett. Ryktene gikk om alt fra at den var giftig til at den var smakløs. Religiøs motstand var det også. Den vokste tross alt under bakken. Ikke var den nevnt i de hellige skrifter heller.

Men fattigdom og sult var det mye av og poteten forsvarte fort sin plass i det europeiske kjøkken som en livredder. Spesielt her i nord, som hadde lite tilgang på C-vitaminer, ble den fort en meget viktig del av fattigfolks kost. Man regner med at befolkningsveksten på 17 og 1800 tallet skylles potetens inntog og helsebringende egenskaper.