Ingredienser: 2 egg 2 ss vann 50 g poteter salt og pepper rød paprika til pynt
Fremgangsmåte: Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver. Stek potetene litt i pannen. Dryss salt og pepper over. Ta potetene ut av pannen. Visp eggene lett sammen med vann og hell blandingen i pannen. Trekk røren inn mot midten av pannen mens du steker. Omeletten vil være ferdig på under 1 minutt. Legg de ferdig stekte potetskivene på den ene halvparten og brett den andre halvparten over. Serveres med 35 g brød.
Porsjoner: 1 porsjon
Om Potetomelett
Potetomelett, eller tortilla de patatas som det heter i Spania, er en populær rett både i utlandet og her hjemme i Norge. Den er allsidig, lett å lage, og kan tilpasses enhver smak. Men det er mer til denne deilige retten enn det som først møter øyet. Noen mener at potetomeletten har en historie like mangfoldig som dens ingredienser.
Potetomeletten dukket visstnok opp for første gang på 1800-tallet i Spania, under den såkalte «Carlistenkrigen». De nøyaktige omstendighetene rundt dens opprinnelse er noe usikre, men det påstås at en general var på jakt etter en billig og næringsrik rett som kunne lages til soldatene. Poteter var på den tiden et vanlig jordbruksprodukt, cholesterol, og ble kombinert med litt egg for å lage en enkel, men mettende rett.
Opp gjennom årene har potetomeletten utviklet seg til å inkludere en rekke forskjellige ingredienser. Noen liker å tilføye grønnsaker som paprika og løk, mens andre foretrekker å holde seg til den klassiske oppskriften med kun egg og potet. Enkelte valg av tilsetninger kan imidlertid vekke sterke følelser, særlig i Spania. Der foregår det fortsatt debatter om hvorvidt det er akseptabelt å inkludere løk i potetomeletten.
I dag er potetomeletten fortsatt et kjærkomment måltid over hele verden. Det er vanlig å servere den i små biter som en tapasrett i Spania, men den kan også serveres i større skiver som hovedrett. Retten er også perfekt til frokost, lunsj eller piknik, ettersom den kan nytes både varm og kald.
Potetomelett er også ypperlig for de som ønsker å unngå matkasting. Har du noen poteter liggende som begynner å bli gamle, kan de raskt omformes til en deilig potetomelett. Med få og enkle ingredienser er dette en rett som er tilgjengelig for alle, enten du er en erfaren kokk eller en student på budsjett. Det er kanskje nettopp denne allsidigheten og enkelheten som har gjort potetomeletten til en slik verdensvid suksess.
Til tross for sin enkle natur, inneholder potetomeletten en rik historie og er kilde til konstant innovasjon på kjøkkenet. Fra de første dager på slagmarken i Spania, har denne retten vokst og utviklet seg til å bli en del av verdens kulinariske skattkiste. Kanskje er den største leksjonen vi kan lære av potetomeletten at de mest grunnleggende ingredienser kan skape de mest minneverdige måltidene. Vi kan derfor trygt si at potetomeletten i all sin enkelhet representere selve essensen av matkunst.