Potetpure med aioli

Ingredienser
* 1 kg poteter * ca 200g majones * melk * 1-3 hvitløksfedd * salt og hvit pepper og evt gressløk
Tilberedning
1. Skrell og kok poteter møre uten salt 2. Knus hvitløk og bland i majonesen 3. Mos potetene 4. Tilsett majonesen og melk til passe konsistens 5. Smak til med salt og hvit pepper Benyttes til smaksrike retter av kjøtt og fisk. Kan evt sprøytes på med kakesprøyte.

Mer om emnet: Potetpure med aioli

Potetpuré med aioli er en deilig og kremet tallerken som tar potetretter til et helt nytt nivå. Dette er en sammensetning av den franske klassiske parabolen «aligot» og den spanske favoritten «patatas aioli». Aligot er kjent for sin helt unike konsistens, mens patatas aioli har en uimotståelig kremet og litt krydret smak. Sammen skaper disse to en ganske spesiell opplevelse.

Aioli er en populær saus som brukes i mange mediterrane retter og er kjent for sin sterke hvitløkaroma. Tradisjonell aioli kommer opprinnelig fra provinsen Catalonia i Spania og lages med hvitløk, salt, olje og noen ganger med eggeplommer som emulgator. I vår potetpuré med aioli er denne smakfulle sausen tilsatt for å gi den litt mer piff.

Første del i denne oppskriften er potetpuréen. Man starter med å koke potetene skåret i terninger til de er møre, etterfulgt av å mose dem til en myk konsistens. For å gi puréen en kremet konsistens, tilsettes smør og litt melk eller fløte. Det er viktig å sile potetene for å oppnå en glatt tekstur, fri for klumper.

Når potetpuréen er klar, kan man tilberede aioli-sausen. Tradisjonelt starter man med å male hvitløk og salt sammen i en morter, til en jevn pasta oppstår. Deretter tilsettes olje litt etter litt, under konstant omrøring, til blandingen blir tykk og kremet. Hvis ønskelig, kan man legge til litt sitronsaft eller eddik for å balansere den sterke hvitløkssmaken. Moderne variasjoner kan også inkludere bruk av majones for å spare tid, men oppnå samme kremete tekstur.

Potetpure med aioli er en fantastisk kombinasjon av smaker og en oppskrift som enkelt kan tilpasses til enhver smak. Man kan tilpasse hvitløksmengden etter eget ønske, eller til og med tilsette urter som persille eller dill for ekstra smak. Ikke vær redd for å eksperimentere litt og teste forskjellige varianter. Bare husk, den ekte nøkkelen til en deilig potetpure med aioli er kvaliteten på ingrediensene og tålmodigheten under tilberedningen.

Til slutt serveres potetpureen med aioli ved siden av eller blandet rett inn i pureen for de som ønsker en sterkere hvitløkssmak. Denne retten går meget godt sammen med fisk eller grillet kjøtt, og også som en luksuriøs forandring til vanlige potetmos. Potetpure med aioli er en deilig, rik og tilfredsstillende tallerken, perfekt for enhver anledning.

Legg igjen en kommentar