Ingredienser
1,5 kg poteter 1 beger rømme 1 pk majones (160 gram) 1 bunt gressløk 50 gram agurkmix eller bostonagurk 1 ts paprikapulver 1/2 ts salt
Tilberedning
Ellers er denne god hvis du vil ha en uten rømme og majones Kok potet i terninger i godt saltet vann, gjerne med noen hvitløkbåter oppi også. Mens potetene enda er varme blander du i god olje og eddik (jeg bruker helst extra virgin olivenolje og balsamico). En eller annen form for løk bør det være i, f. eks. rødløk eller purre, masse urter og kanskje kapers hvis du liker det. Den er god å spise litt lunken. Godt med redikkskiver i også.

Mer om emnet: Potetsalat

Potetsalat er en populær rett ikke bare i Norge, men også over hele verden. Den kan serveres som en siderett ved mange forskjellige anledninger, og er alltid en stor hit ved grillfester, pikniker og lignende. Tradisjonelt er potetsalaten laget av kokte poteter, blandet med majones, rødløk, sennep og krydder. Men det er mange varianter og alternativer for å tilpasse denne retten i henhold til din egen smak og kosthold.

Potetsalat er i grunn veldig fleksibel, og kan tilpasses etter smak og behag. Det er mulig å inkludere en rekke andre ingredienser som hardkokte egg, bacon, vårløk, eller til og med revet ost. Noen foretrekker å bruke en vinaigrette-base i stedet for majones for en lettere, mer forfriskende versjon. Valget av poteter kan også variere. Mens noen foretrekker de tradisjonelle hvite potetene, kan andre typer som rødskall eller lilla poteter gi salaten en mer unik og visuelt tiltalende vri.

Selv krydderene kan variere etter preferanse. Persille, dill og gressløk er klassiske valg, men du kan også eksperimentere med andre urter og krydder. For å tilføre litt ekstra smak, kan du prøve å tilsette litt hvitløkspulver, eller kanskje litt røket paprika for en subtil, røkt undertone. Hvis du vil, kan du også legge til noen strimler av syltede agurker for ekstra friskhet og crunch.

En annen utgave av potetsalat er tysk potetsalat, som ofte inneholder sylteagurk, eplecidereddik og sukker. Dette gir en litt søt og syrlig vri på den tradisjonelle potetsalaten. I det sørlige Tyskland er det også vanlig å inkludere bacon i potetsalaten. Og i stedet for å servere potetsalaten kald, serveres den ofte varm i Tyskland.

Det er også verdt å nevne at potetsalat kan være en god måte å bruke rester på. Har du noen kokte poteter igjen fra middagen natten før? Kutt dem opp og tilsett noen av de nevnte ingrediensene, og voila, du har en deilig potetsalat klar til å nytes. Det er også en fin mulighet til å bruke opp rester av grønnsaker, kylling eller kjøtt.

Potetsalat er altså en utrolig allsidig rett som kan tilpasses etter enhver smak eller diett. Enten du foretrekker den kremet med majones, lett med vinaigrette, eller kanskje en tysk variant med sylteagurk og bacon, er det ingenting som slår en god bolle med potetsalat på en varm sommerdag. Den er enkel å lage, kan lages flere dager i forveien, og er et utmerket supplement til enhver matrett.