2 grovhakkede løk
2 ss mild olivenolje eller smør
5 poteter i tynne skiver
2 purrer
12 dl vann + 1 terning hønse- eller grønnsaksbuljong
1-2 dl kremfløte
salt
nymalt pepper
finhakket gressløk eller purregrønt
Skrell løken og hakk den middels grovt. Fres løken sakte i smør eller olje i en stor kjele ved svak varme. Løken skal ikke få farge i det hele tatt – det er viktig.
Skrell potetene og skjær dem i svært tynne skiver.
Snitt opp purren på langs og skyll nøye under rennende vann. Skjær den i tynne strimler og legg til side ca. 1/3 av purren på en tallerken. Ha resten av purren og alle potetskivene i kjelen med den freste løken.
Hell på vann og ha i buljongterning. La suppen koke under lokk i 30-40 minutter hvis suppen skal vispes for hånd etterpå, eller i ca 25 minutter hvis den skal kjøres i maskin.
Visp suppen kraftig eller kjør den glatt i en hurtigmikser. Bland deretter i kremfløten og resten av purren.
Varm suppen og la den koke et par minutter. Smak til med salt og nymalt pepper. Server eventuelt suppen med finhakket gressløk eller ekstra hakket purre og godt brød.