Ingredienser: 150 gr smør 150 gr sukker 3 egg 150 gr hvetemel 1ts bakepulver 400 gr rabarbra sukker til toppen Tilberedning: Rør smør og sukker hvitt. Tilsett eggene. Ha i mel og bakepulver til slutt. Hell halvparten av røren i en avlang eller rund ildfast form. Legg 200 gr oppskåret rabarbra over deigen og dryss litt sukker over. Legg resten av røren over og dryss på enda litt sukker. Steik på nederste rille i ovnen på 175 gr i 50 min. Bland 200 gr oppskåret rabarbra med 100 gr sukker og 1,5 ts maizenamel. Hell det i en liten ildfast bolle og dekk med folie. Settes ved siden av kaka i ovnen. Server den varm med Rabarbraen i skålen og vaniljeis ved siden av. Porsjoner: 4

Mer om Rabarbrapai

Rabarbrapai er en elsket klassiker i det norske kjøkkenet, men det er mye ny kunnskap å lære om denne herlige baksten. For det første er det viktig å vite at det er mange måter å lage rabarbrapai på. Noen liker den best med smuldretopping, men det finnes også deilige oppskrifter med vanlig pai-skall, og noen med marengs on top.

Rabarbrapai tilhører familien av fruktpaier og er særlig populær i sommermånedene når rabarbraen er på sitt høydepunkt. Hovedingrediensen, rabarbra, er en hardfør plante som kan dyrkes i tempererte klimaer rundt om i verden. Mens bladene er giftige, er stilkene helt trygge å spise og gir paien dens karakteristiske syrlige smak.

Det er noen triks å lære når det kommer til å lage den perfekte rabarbrapaideigen. For det første, for å hindre at bunnen blir soggy fra rabarbraen, kan du drysse litt semulegryn på bunnen før du legger i fyllet. Dette vil absorbere overflødig væske og holde deigen sprø og deilig.

Når det kommer til toppingen, er smør og sukker de vanligste ingrediensene i en smuldretopping, men det finnes mengder av variasjoner. Noen liker å tilsette hakkede nøtter for litt ekstra krønsj, mens andre foretrekker krydder som kanel og kardemomme for litt ekstra smak. En hvetefaipai er vanlig i mange oppskrifter. Den lages ved å smuldre sammen mel, sukker og smør til det får en sandete konsistens, og deretter tilsette et egg for at deigen skal binde seg sammen.

Rabarbrapai er solid forankret i norsk bakekultur, men mange er kanskje ikke klar over at rabarbra opprinnelig kommer fra Asia. Dens introduksjon til Europa, og senere Norge, skyldes Silkeveien og de tidlige handelsrutene. Nå dyrkes rabarbra ikke bare i private hager men også kommersielt for å møte etterspørselen etter denne uvanlige og deilige ingrediensen.

Til slutt er det verdt å nevne at rabarbrapai kan nytes på mange måter. Den er selvfølgelig perfekt bare som den er, rett fra ovnen. Men mange liker å servere den med vaniljeis, kremfløte eller til og med vaniljesaus. Så neste gang du har lyst på noe søtt og syrlig, hvorfor ikke prøve en bit rabarbrapai? Det er noe helt spesielt med denne paien som gjør den så uimotståelig.