Ingredienser
1 kg rabarbra 600 g sukker 1,5 dl flytende honning 2 sitroner, presset saft 10 kvister fersk rosmarin 1 ts sitronsyre
Tilberedning
Skrell rabarbraen og skjær den i små biter. Bland med sukker, honning og sitronsaft i en bolle og mariner i 24 timer under plastfilm i romtermperatur. La så rabarbraen renne godt av. Kok opp den avrente saften. Tilsett rabarbra og rosmarin. Tilsett sitronsyre, rør om og hell over på rene, varme glass umiddelbart. Sett på lokk.

Mer om emnet: Rabarbrasyltetøy

Rabarbrasyltetøy er en klassisk delikatesse i mange hjem, både i Norge og verden rundt. Mange tenker kanskje ikke over det, men rabarbrasyltetøy har en interessant historie, og det er så mange forskjellige måter å tilberede det på som fremhever dens deilige smak.

Rabarbra ble først kjent i Norge på 1700-tallet, selv om den hadde vært kjent i Asia i tusener av år før det. I begynnelsen vokste den hovedsakelig i botaniske hager hvor den ble brukt som medisin mot fordøyelsesproblemer. Faktisk ble pressede rabarbrastengler brukt til å lage avføringsmiddel. Dette ble imidlertid gradvis endret da folk begynte å oppdage den behagelige smaken rabarbra kunne gi når den ble kokt, hovedsakelig med sukker.

Selv om vi i dag er mest kjent med rabarbrasyltetøy, har det også blitt brukt til å lage vin. I det 19.århundre, ble rabarbra brukt til å lage en søt vin i tillegg til det kjente syltetøyet. Denne vinen ble laget ved å fermentere rabarbrastengler. Dens popularitet har imidlertid avtatt over tid, men det er fortsatt noen entusiaster som holder tradisjonen i live.

Når det kommer til å lage rabarbrasyltetøy, er det mange forskjellige oppskrifter å velge mellom, og de varierer i stor grad. Noen foretrekker å ha i mye sukker, mens andre foretrekker å la den naturlige syrligheten til rabarbraen skinne gjennom. Det finnes også de som velger å legge til andre frukter eller bær, som jordbær eller epler, for å gi syltetøyet mer kompleksitet.

Rabarbrasyltetøy er også kjent for sine helsefordeler. På grunn av det høye fiberinnholdet, kan det bidra til en god fordøyelse. I tillegg er rabarbra rik på vitamin C, K, og inneholder også viktige mineraler som kalsium og kalium. Alt i alt er rabarbrasyltetøy en velsmakende og sunn delikatesse som har mye å tilby.

Til tross for at rabarbra har vært kjent og elsket i mange år, er det fortsatt mange som ikke har oppdaget den søte, syrlige smaken av rabarbrasyltetøy. Så om du aldri har prøvd det, bør du definitivt vurdere det. Det legger til en unik, forfriskende smak på frokostblandingen, frokostbrødet, desserter og mer.