Ingredienser: 1 1/2 kg rådyrsadel 2 gulrøtter 2 løk 1 bit sellerirot 1-2 ss smør eller margarin 1 laurbærblad 1 ts timian 1-2 ts salt 1/2 ts pepper 2 dl portvin 2-3 dl buljong Saus: 4-5 dl stekesjy + buljong 1-2 ts arrowrot eller maizena 1 ss ripsgelé salt pepper portvin Fremgangsmåte: Renskjær kjøttet for hinner. Skrell og skjær opp gulrøtter, løk og selleri. Varm langpannen med smør i ovnen ved 175 C. Legg i grønnsakene. Brun dem i ovnen, ca 10 minutter. Rør av og til. Tilsett krydder. Gni inn kjøttet med salt og pepper. Sett inn steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet. Legg sadelen på grønnsakene. Stek i 1-1 1/2 time til kjøttet er 70-75 C, eller til det er lett rosa og kjøttsaften er klar. Hell portvin over sadelen etter 30 minutter. Øs deretter steken 1-2 ganger under stekingen. Spe med buljong hvis det ser tørt ut. Ta ut kjøttet og hold det varmt under folie i 15 minutter. Sil stekesjyen. Mål opp sjy og buljong i en kjele. Kok opp en jevning med arrowrot rørt ut i litt vann. Smak til med gelé, eventuelt salt, pepper og portvin. Løsne kjøttet fra benet. Glem ikke de små filetene som eventuelt sitter på kanten av skivene. Legg kjøttet tilbake på sadelen slik at den ser hel ut. Pynt med persille og soppfylte sjampinjonghatter. Eller kokte grønnsaker. Server med hasselbackpoteter.

Mer om emnet: Rådyrsadel

Rådyrsadel er en delikat rett laget av ryggen på rådyr. Denne delen av kjøttet er kjent for sin møre tekstur og rike smak. Det er et populært valg for gourmeter og forbindes ofte med høytidsmåltider og spesielle anledninger, ettersom jakt på rådyr vanligvis foregår i høst- og vintermånedene.

Tilberedning av rådyrsadel er en kunst som krever tid og nøyaktighet for å bringe ut dens fulle smakspotensial. Det er vanlig å marinere kjøttet i flere timer, eller til og med over natten, før det blir stekt til perfeksjon. En vanlig marinade består ofte av rødvin, urter som timian og rosmarin, samt hvitløk og løk.

Til tross for sin rike smak, er rådyrsadel bemerkelsesverdig mager, noe som gjør det til et sunnere alternativ til annet rødt kjøtt. Den har et høyt innhold av proteiner, vitamin B og jern, samtidig som den har lavt fettinnhold. Den pene balansen mellom ypperlig smak og ernæringsverdi har gjort rådyrsadel til et attraktivt valg for helsebevisste matelskere.

Når det gjelder tilbehør, er det mange måter å komplementere smaken av rådyrsadel på. Rødvinsaus, ovnstekte rotgrønnsaker, potetpuré eller viltkraft er bare noen få populære alternativer. For en søtere kontrast, er det vanlig å servere den med en fruktig kompott, som lingon, tyttebær eller solbær.

Sammenfattet kan det sies at rådyrsadel er en sann delikatesse som gir et rikt, smakfullt og næringsrikt måltid. Enten det er en bejublet høytidsrett eller en velsmakende søndagsstek, håndterer rådyrsadel kulinariske høydepunkter med bravour. Den unike smaken og kvaliteten på kjøttet gjør det til et yndet valg for matentusiaster.