Ingredienser: 1 kg benfritt rådyrkjøtt, f.eks. lårskive TIL STEKING 2 ss smør eller margarin salt, hvit pepper ca. 5 dl vann eller kjøttkraft 4 små løk 1 oppskåret gulrot 100-200 g frisk sjampinjong eller 1/4 boks hermetisk sjampinjong 4 oliven, skåret i strimler 2 ss tomatpurè (1/2 ss soya) STEKETID: ca. 1 time Fremgangsmåte: Stell kjøttet og tørk det godt. Brun smøret i en gryte og legg kjøttet i. Brun det over det hele. Tilsett krydder og spe med varmt vann eller kjøttkraft. Legg løk, gulrot, sjampinjong og oliven oppå kjøttet. Hell i tomatpurè, (soys) og eventuelt mer vann eller kraft – væsken skal stå jevnhøyt med kjøttet. La kjøttet surre oppå ovnen eller i stekeovn (ca. 175 grader). Skjær opp kjøttet og server det sammen med løk, gulrot og sjampinjong. Kok inn sjyen og smak den til. Serveres med sjyen, kokte poteter, tomater, agurksalat eller bladsalat.

Mer om emnet: Rådyrstek i gryte

Rådyrstek i gryte er en utsøkt rett som inngår i tradisjonell norsk hjorteviltkjøkken. Denne retten er spesielt populær på høst- og vinterstid når jaktsesongen er i gang, og rådyrkjøttet er ferskt, saftig og smakfullt. Med sin lette og delikate smak, er rådyrkjøtt høyt oppe på listen over gourmetmaten blant nordmenn.

Tilberedningen av rådyrstek i gryte kan variere fra kjøkken til kjøkken, men hovedprinsippet forblir det samme – langsom og lav temperatursteking. Dette betyr at man lar steken surre i gryten over lav varme i flere timer sammen med aromatiske krydder og grønnsaker. Dette sikrer at kjøttet blir mørt og saftig, og at smakene fra krydder og grønnsaker trekker godt inn i kjøttet.

En stor fordel med rådyrstek i gryte er at man kan anpasse ingrediensene etter egen smak og tilgjengelighet. Noen foretrekker å tilsette rødvin og rosmarin for en mer robust og rik smak. Andre liker å tilsette viltbuljong og enebær for en mer tradisjonell smaksopplevelse. Og ja, noen legger til litt fløte og brunost for en unik, norsk touch.

Til servering er det vanlig å ha poteter, enten kokte eller stekte, sammen med retten. Andre typiske tilbehør kan være rosenkål, tyttebærsyltetøy og en god saus laget på basis av kraften fra gryten.

I tillegg til å være en herlig kulinarisk opplevelse, er rådyrstek i gryte en sunn og næringsrik rett. Rådyrkjøtt er magert og proteinrikt, og inneholder mange viktige mineraler og vitaminer, som for eksempel jern, sink og vitamin B12. Så neste gang du er i humør for en god og sunn middag, hvorfor ikke prøve en velsmakende rådyrstek i gryte? Dette er en garanti for et tilfredsstillende gourmetmåltid.