Ingredienser
200 g kokte hvite bønner 100 g kokte kikerter 50 g kokte linser 1 fennikel, delt i båter 2 sjalottløk, rensede 100 g friske grønne bønner, kokt 1 neve frisk spinat 100 g grønne erter 2 fedd hvitløk, renset 1 purre i skiver 1 ts hakket frisk mynte 1 ts hakket frisk basilikum 1 ts hakket frisk persille 1 ts hakket frisk timian/rosmarin 1/2 hodekål i båter salt og sort pepper et par skiver tørt brød uten skorpe i terninger 1 dl bra olivenolje 50 g smør
Tilberedning
Fennikel, sjalottløk, hvitløk, purre og kål freses i smøret. Tilsett 6-8 dl vann. Kok opp. Og ha i alle bønnene, urtene og brødet. Kjør halvparten av ertene, spinaten og olivenoljen i en foodprocessor i et halvt minutt. Vend inn dette, smak til med havsalt og nykvernet sortpepper. Suppen anrettes i dype skåler, over kan du ha 1 ss pesto eller litt revet fersk parmesan.

Mer om Ribolitta

Ribollita er en tradisjonell toskansk suppe som har røtter dypt forankret i Italia. Dette er en herlig rett som gir en varmende og oppløftende følelse, noe som gjør den til et populært valg i løpet av de kjøligere månedene. Men det er også nok av grunner til å nyte Ribollita når som helst på året.

Navnet Ribollita betyr faktisk «reboiled» på italiensk, en henvisning til dens historie som en måte å bruke opp rester på en ny og spennende måte. Tradisjonelt består Ribollita av rester av brød og grønnsaker som er kokt sammen til en tykk og deilig suppe. Dens hovedingredienser omfatter kål, bønner og løk, selv om variasjoner kan inkludere alt fra gulrøtter og selleri til poteter og squash.

Selv om Ribollita er en suppe, er dens konsistens og fylde noe som skiller den fra andre suppevarianter. Det er mer en «brødsuppe» enn en «grønnsakssuppe», med en tykk og solid konsistens som virkelig metter. Denne unike teksturen gir den et rustikt preg som er karakteristisk for mange tradisjonelle italienske retter.

Å forberede Ribollita er en relativt enkel prosedyre, selv om den krever litt tid og tålmodighet for å oppnå de beste resultatene. Grønnsakene koker sakte i flere timer, noe som gir dem tid til å utvikle en dyp og rik smak. Brødet legges til i de siste stadiene av matlagingen, hvor det absorberer den herlige smaken fra grønnsakene og gir suppen sin distinkte, rike tekstur.

Selv om Ribollita opprinnelig ble utviklet som en måte å bruke opp rester på, er det likevel en rett som er høyt verdsatt i det italienske kjøkkenet. Det er en fast bestanddel på menyen i mange tradisjonelle toskanske restauranter, og er ofte servert som en forrett før hovedretten. Ribollita er virkelig en kulinarisk skatt som vitner om det italienske kjøkkenets evne til å skape noe vakkert og velsmakende av de enkleste ingredienser.