Ingredienser
1 kopp kokt ris (ikke 5 min. ris), gjerne lunken 4 kopper vann (1 vaniljestang, evt. 1 til 2 ts vaniljesukker) Kan utelates
Tilberedning
Ta den kokte risen opp i en hurtigmikser/blander, fyll på 4 kopper vann.Miks dette kraftig, slik at risen er godt oppkuttet, og væsken blir melkeaktig.Ta i vaniljen, dersom du ønsker å ha det i. (Skal du bruke melken til potetmos o.l. ville jeg ikke tatt vanilje i.) Sett melkeblandingen i kjøleskapet over natten, og dagen etter er det bare til å kjøre væsken noen omganger til i blanderen. Sil melken, og den er klar til bruk. Bør brukes innen 48 timer.

Mer om emnet: Rismelk

Rismelk er et plantebasert alternativ til kumelk som har vokset i popularitet blant helse- og miljøbevisste forbrukere. Denne unike typen melk lages ved å presse rismassen gjennom en høyt trykkprosess eller ved å blande kokt ris med vann, og deretter siler ut det faste stoffet. Rismelk har en naturlig søt smak og en tykk – men ikke for kremet – konsistens, som gjør den til et populært valg for smoothies, frokostblandinger og bakverk.

Det kan være verdt å merke seg at rismelk har en særegen ernæringsprofil sammenlignet med andre plantebaserte melker. Selv om den ikke er like rik på protein som soyamelk eller mandelmelk, har rismelk en imponerende mengde sunne karbohydrater som kan gi en rask kilde til energi. Likevel bør personer med diabetes være oppmerksomme på det høye sukkerinnholdet i noen varianter av rismelk, ettersom det kan påvirke blodsukkerkontrollen.

Rismelk er også beriket med viktige mineraler og vitaminer. Selv om naturlig ris ikke inneholder disse næringsstoffene i store mengder, tilsettes vanligvis kalsium, vitamin D og vitamin B12 til kommersielt produsert rismelk for å forbedre næringsprofilen. Dette gjør rismelk til en god kilde til næringsstoffer for de med laktoseintoleranse eller de som unngår meieriprodukter.

Med hensyn til miljøpåvirkning, kan rismelk være et bærekraftig valg sammenlignet med tradisjonell kumelk. Produksjonen krever mindre vann og land sammenlignet med kumelk, og bidrar også mindre til klimagasser. Det er imidlertid viktig å merke seg at alle plantebaserte melker har en miljøpåvirkning, med ulike faktorer som type jord, vannbruk og energiforbruk som bidrar til deres samlede fotavtrykk.

Til slutt er det bra å vite at rismelk kommer i flere smaker, inkludert sjokolade, vanilje og usøtet. Det anbefales å velge usøtet rismelk når det er mulig, da denne varianten inneholder mindre sukker og kalorier. Uansett hvilken type du velger, kan rismelk være en deilig og næringsrik tillegg til ditt plantebaserte kosthold.

Rismelk har altså både helsefordeler og miljøfordeler. Den er et velsmakende alternativ til kumelk, og passer perfekt for folk som er laktoseintolerante, veganere, eller de som ønsker å redusere sitt forbruk av animalske produkter. Det er imidlertid viktig å lese etiketten nøye og velge de versjonene som er lavere på sukker og beriket med nødvendige vitaminer og mineraler.