Ingredienser:
250 – 300 g svinekjøtt i tynne skiver/strimler 1 ss fish sauce 1/2 ts gurkemeie 1-2 hvitløksfedd, hakket 1 sitrongress, hakket, ev. 1 ts revet fersk ingefær 2 ts sesamolje 1 ts sukker 1 liten bunt koriander 3 ss sweet chili sauce 2 ss hakkede peanøtter 120 g risnudler friske mynteblader til pynt, kan sløyfes.

Fremgangsmåte:
Bland sammen fish sauce, gurkemeie, hvitløk, sitrongress, sesamolje, sukker og litt hakket koriander. Mariner kjøttet i blandingen i minimum 30 minutter. Hell kokende vann over nudlene. Dekk til bollen og la nudlene ligge i bløt i ca. 3 minutter. Hell av vannet og skyll nudlene i kaldt vann. La dem renne godt av seg og bland inn litt sesamolje så de ikke klistrer seg sammen. Rør sammen sweet chili sauce, hakked peanøtter og hakket koriander. Stek kjøttet raskt i en veldig varm panne. Server med risnudler, drypp over chilisausen og pynt med litt koriander og små mynteblader. Tips: Server med lynstekte grønnsaker. Bruk f.eks. gulrot og kålrot i tynne skiver, sukkererter, rødløk og plomme. Tilsett evt. litt revet ingefær og soyasaus/oystersauce. Lag din egen sweet chili sauce. Bland 100 g sukker og 2 dl ris eddik ( evt. 7% eddik) i en liten kasserolle. Kok opp og la det koke til sirupskonsistens, ca 5-10 minutter. Avkjøl og bland inn 2 finhakkede røde chili. P.S. Fjern frøene og den hvite membraen før du hakker chilien så blir ikke sausen så fryktelig sterk.

Porsjoner: 2 personer

Mer om Risnudler med svin

Risnudler med svin er en velkjent asiatisk rett, populær på grunn av den velsmakende kombinasjonen av lette risnudler, krydret svin, og en rekke asiatiske sauser og krydder.

En interessant aspekt ved denne retten er dens allsidighet. «Risnudler med svin» er faktisk et svært generisk betegnelse, siden retten kan være svært forskjellig avhengig av regionen det er tilberedt. I for eksempel Sørøst-Asia, er denne retten ofte forberedt med chili, lime og fersk koriander for en syrlig og krydret smaksprofil. På den andre siden, i Kina, er denne retten ofte tilberedt med soyasaus, revet ingefær og hvitløk, noe som gir en mer robust og jordnær smak.

En annen variant er vietnamesisk «Pho», en suppe laget med risnudler, skiver av svin og en dybde av smaker fra stjerneanis, korianderfrø, kanel, kardemomme, og ferske urter. Det er bredt elsket for sin aromatiske og næringsrike buljong, og er betraktet som en nasjonal skatt i Vietnam.

Forberedelsen av risnudler med svin er også en kunst i seg selv. Risnudler er vanligvis kokt separat og tilsatt retten mot slutten av matlagingen for å beholde sin tekstur. Svinet marineres ofte i en blanding av soyasaus, hvitløk, ingefær og sukker før det stekes, noe som gir det en søt og salte smak. Grønnsaker som bok choy, gulrøtter og bambusskudd kan også tilsettes for ekstra tekstur og næringsverdi.

En av hovedgrunnene til at risnudler med svin er så populær er dens ernæringsmessige profil. Risnudler er en god kilde til energi, mens svinet gir høykvalitetsprotein og essensielle vitaminer og mineraler. Når det er tilberedt med forskjellige grønnsaker, blir denne retten et balansert måltid som gir et bredt spekter av næringsstoffer.

Til slutt, mens det er mange forskjellige versjoner av risnudler med svin, er det sentrale prinsippet det samme: en harmonisk blanding av ulike smaker, teksturer og ingredienser, alle sammen til en deilig og tilfredsstillende rett. Uansett om det er en enkel hverdagsmiddag eller en spesiell anledning, er risnudler med svin en rett som er sikker på å glede.