Ingredienser
(alle roser kan brukes, også rynkerose, nyperose) – Obs! For å ta best mulig vare på aroma og smak må det ikke koke for lenge, marmeladen blir derfor noe tynn. 1 liter røde rosenblad 1 liter vann saften av 1 sitron 1 kg sukker
Tilberedning
Fjern alle insekter og ha rosenblad i vannet og kok forsiktig i 15 min. Hell over i en bolle og la avkjøle. Sil rosensaften tilbake i kjelen, og ta vare på rosenbladmassen. Hell sitronsaften i væsken som straks antar en blekere rødtone, hell deretter i sukkeret. Rør over svak varme til sukkeret er oppløst, legg rosenbladene tilbake i væsken og la koke opp. Kok kraftig i 10 minutter, ta kjelen av varmen og fordel marmeladen på varme, tørre og rene glass som korkes tett. Alternativt fryses blandingen. Deilig til importerte jordbær (de norske trenger jo ingenting!), iskrem og andre desserter, f eks: Skjær inn 4 ss rosenmarmelade i en stor bolle vispet krem (uten sukker) og server til jordbær, fruktsalater, hermetisk pære, fersken osv.

Mer om emnet: Rosenmarmelade

Rosenmarmelade er en delikatesse som kanskje ikke er særlig kjent i Norge, men som har dype røtter i tyrkisk og bulgarsk matkultur. Denne syltetøyvarianten lages av blader fra en bestemt type rosesort, nemlig rosasorten Rosa Damascena. Det er nettopp fra dette landet at denne deilige marmeladen har sin opprinnelse, og den brukes i alt fra bakverk, desserter og som pålegg.

Rosenmarmelade gir en intens og karakteristisk smak, takket være de naturlige aromaene som finnes i rosebladene. Men denne marmeladen er ikke bare til for nytelse. Den inneholder også en rekke helsefordeler. Rosebladene er kjent for å inneholde høye nivåer av vitamin C, som er viktig for immuniteten vår, samt for dannelsen av kollagen i huden. Vitamin C fungerer også som en kraftig antioksidant. I tillegg inneholder roseblader flavonoider, som er en type antioksidanter som kan bidra til å forebygge hjertesykdom og kreft.

Oppskriften for å lage rosenmarmelade kan variere, men noen av de tradisjonelle ingrediensene inkluderer roseblader, sukker, vann, og sitronsaft. Noen versjoner inkluderer også vaniljestang eller kanel for et ekstra smakskick. Det første trinnet er å forberede rosebladene. De skal plukkes, vaskes og tørkes grundig. Deretter skal de kuttes opp i små biter. Sukker, vann, og roseblader kokes sammen inntil blandingen når en tykk konsistens – dette kan ta alt fra 30 minutter til en time. Til slutt tilsattes sitronsaft for å balansere smaken og gi marmeladen en lengre holdbarhet.

Selv om rosenmarmelade ikke er så velkjent i Norge, er dens popularitet økende, spesielt blant de som er glad i å prøve nye og unike smaker. Denne marmeladen kan spises alene, eller som en del av ulike desserter og bakverk, noe som gjør den til et veldig allsidig tilbehør. Det er også en fantastisk gaveidé, spesielt hvis du lager den selv.

Selv om rosenmarmelade definitivt er en smaksopplevelse utenom det vanlige, er dens mange helsefordeler også verdt å merke seg. Så neste gang du har muligheten, hvorfor ikke prøve denne eksotiske delikatessen? Rosenmarmelade gir deg ikke bare en unik smaksopplevelse, men den gir deg også et sunt alternativ til vanlige marmelader.