Ingredienser
100 gr.margarin 5 dl.melk 50 gr.gjær 1 ts.kardemomme 100 gr. (vel 1 dl.) sukker 700-800 gr.hvetemel(ca. 12dl.)
Tilberedning
1) Smelt margarinen. 2) Tilsett melken og varm opp til 37 grader. 3) Smuldre gjæren i bakebollen, tilsett melken og rør til gjæren er oppløst. 4) Tilsett sukker, kardemomme og hvetemel. 5) Elt deigen til den er glatt og slipper bollen. 6) Hev deigen til dobbel størrelse i værelsestemperatur. 7) Form bakverket og etterhev det godt. 8) Pensle evnt. Bakverket og stek det gyllent. 9) Stekes midt i ovnen på 200-220 grader, ca. 10-15 minutter.(Prinsessekake stekes nederste rille ca. 30-40 minutter) Collegebrød: 1) Trill 2-3 pølser og trykk dem flate på stekeplaten. 2) Når de er ferdig etterhevet, lages en grop på midten som fylles med vaniljekrem. 3) Stekes gylne. (Se steketid ovenfor punkt 9). Avkjøl. 4) Ha melisglasur på hver side av vaniljekremen og dryss evt. på kokos. Av denne deigen kan du lage f.eks. boller, kanelruller, kringler, prinsessekake, skoleboller, søte horn o.a.

Mer om emnet: Søt hvetedeig

Søt hvetedeig er utrolig allsidig og kan brukes til å lage et vidt spekter av bakverk, inkludert boller, loff, kringle, flettet brød og mer. Denne deigen er kjent for sin delikate, litt søte smak og myke konsistens, noe som gir bakverkene en fantastisk tekstur og smak. I motsetning til grov deig, er søt hvetedeig vanligvis laget med høyere nivåer av sukker og fett, noe som forklarer dens unike søthet og mykhet.

En av hovedingrediensene i søt hvetedeig er hvetemel, herav navnet. Hvetemel gir deigen en fin og glatt tekstur, og gjør den ideell for ulike typer bakverk. Noe som er verdt å merke seg er at hvetemel også inneholder glutentråder, som bidrar til å skape en elastisk deig. Dette er grunnen til at søt hvetedeig ofte krever knaing for å utvikle glutenet og skape den perfekte konsistensen.

I tillegg til hvetemel, inneholder søt hvetedeig også ingredienser som sukker, gjær, smør eller olje, salt og ofte egg. Sukkeret gir ikke bare søthet, men forbedrer også deigens evne til å heve seg ved å «mate» gjæren. Smøret eller oljen gir fuktighet og rikhet, mens saltet hjelper med å kontrollere heve-prosessen og fremheve smakene i deigen.

Selv om prosessen med å lage søt hvetedeig kan være tidkrevende, er det utvilsomt verdt det. Tålmodighet er nødvendig under hevingen, som kan ta flere timer. Dette tillater deigen å utvikle seg og skape de luftige, myke strukturene vi elsker i et flott bakverk.

Uansett om du lager boller til en spesiell anledning, eller flettet brød til et hjemmelaget måltid, er søt hvetedeig et fantastisk utgangspunkt. Ved å eksperimentere med forskjellige proporsjoner av ingredienser, kan man finjustere deigen etter sin egen smak og skape et bredt spekter av deilige bakeverk.