Ingredienser
1½ kg mel 300 gr. smør 3 ts. kardemomme 50 gr. gjær 1 l. melk 300 gr. sukker
Tilberedning
Lag vanlig gjærdeig.La deigen heve ca. 45 minutter. Trill ut bollene.(Bruk litt smeltet smør eller hvetemel på hendene når du triller ut bollene.) Bollene skal så hvile i ca.30 minutter. Deretter tar du platene på bordet med bollene og trykker forsiktig ned med to fingre på hver hånd og drar forsiktig ut slik at det blir et godt hull uten at du river hull gjennom bollen.Nå tar du en spiseskje med vaniljekrem i hvert hull og lar bollene heve i ca. 20 minutter. Steketid: 220 grader, midterste rille i ca. 10 minutter. Når bollene er avkjølt smører du melisglasur rundt det gule og dypper i kokos.

Mer om emnet: Skoleboller

«Skoleboller» er en populær og tradisjonell norsk bakerivare som ofte blir assosiert som et høydepunkt ved enhver skoleutflukt, og er dermed oppkalt etter dette. Selv om opprinnelsen til navnet forblir ubekreftet, er denne deilige godbiten fortsatt et yndet valg i mange norske heimer.

Produksjonen av skoleboller er ganske rett frem. Grunnlaget for denne søte delikatessen er en gjærdeigsbolle som er fylt med vaniljekrem. Deigen rundt kremen er ofte belagt med et lag av melisglasur, og for å gi en smaksrik kontrast, blir det også tilføyd ristede og søtede kokosflak. Enheten av disse ingrediensene gir skolebollen dens karakteristiske utseende og smak.

Selv om det er en generell konsensus rundt ingrediensene som utgjør en skolebolle, varierer utseendet og smaken noe avhengig av hvor i landet den er laget. Noen steder velger man å tilføye ekstra kardemomme til deigen for å gi et ekstra krydderpreg, mens andre inkluderer flere unike variasjoner.

Skolebollen er ikke bare populær i Norge. Denne deilige godbiten har også funnet veien til andre deler av verden. Spesielt i områder med en stor norsk diaspora, som i Midtvesten i USA, er skolebollen et kjent innslag i lokale bakerier.

Til tross for sin tradisjonelle status, er det viktig å merke seg at skoleboller har blitt modernisert i nyere tid. Noen bakerier tilbyr nå glutenfrie eller sukkerfrie alternativer for de med kostholdsrestriksjoner. Uansett hvilken variant man foretrekker, er skolebollen en norsk godbit som fortsetter å gledes av mange.