Safran er verdens dyreste krydder, og et kilo kan lett koste flere tusen kroner avhengig av hvor rent det er. Det er de tørkede støvdragerne fra krokusplanten Crocus Sativa som brukes som safran, og med tanke på at den kun blomstrer om høsten, det ikke sitter mer enn tre støvdragere i hver blomst og det tross alt skal håndplukkes dragere fra rundt 100.000 blomster for å fremskaffe et kilo, er det ikke rart det blir kostbart.

Når noe er kostbart blir det gjerne også jukset med, og safran er ikke noe unntak i så måte. Kjøper man ferdig tørket og malt safran er risikoen stor for at det er blandet andre kryddersorter i for å øke vekten, i helt ekstreme tilfeller også tørket leire. Derfor anbefales det å kjøpe hele støvdragere man knuser selv, eller simpelthen bruker som de er.

Ellers anbefales det å være litt forsiktig med safran, ikke bare på grunn av prisen, men også på grunn av at for mye safran kan gjøre at maten blir bitter. Safran brukt i riktig mengde gir en flott eksotisk duft og honningsøt smak, samt den får en fin intens gulfarge. Det vanligste er å benytte safran til retter med ris, fisk, skalldyr og i forskjellige supper.