Ingredienser:
100 g smør, romtemperert 3 dl sammalt hvete eller grovbakst 5 dl hvetemel 1 dl sukker 1 1/2 ts bakepulver 2 1/2 dl matyoghurt 2 dl melk 100 g hasselnøtter 100 g rosiner 50 g tørkede aprikoser revet skall av 1/2 appelsin revet skall av 1/2 sitron

Fremgangsmåte:
Grovhakk hasselnøttene og rist dem gylne over middels varme i en tørr stekepanne. Skjær aprikosene i små terninger. Smuldre smøret sammen med hvetemelet og sukkeret. Bland inn de andre ingrediensene, men spar litt nøtter til pynt. Bland sammen til en jevn deig, del deigen i to og form deigemnene til to runde leiver ca. 3cm tykke.Bruk en kniv dyppet i mel og skjær hver leiv i fire eller åtte, avhengig av hvor store du vil ha dem. Pensle med vann eller melk, dryss ver resten av nøttene og stek sconesen i 15-20 minutter på 200 grader. Avkjøl på rist. Tips: Server gjerne litt pisket creme fraiche og syltetøy til. Vil du lage ditt eget superraske syltetøy kan du koke opp 2 deler bær etter ønske med 1 del syltesukker. Skum av og la syltetøyet koke i 2 minutter – så: Ferdig.

Porsjoner: 8 store scones

Mer om Saftige scones

Scones er en av de mest elskede britiske godbitene, men de har også helhjertet blitt omfavnet av mange i Norge. Det spesielle med scones er at de har så mange forskjellige måter å lage dem på, og likevel er de alltid umåtelig velsmakende. Saftige scones, derimot, er en høyt betrodd oppskrift variante, som har en spesiell appell grunnet dens unike smak og tekstur.

Hva er hemmeligheten bak saftige scones? Det starter alt fra valget av ingredienser. En av triksene for å oppnå saftige scones, bortsett fra å bruke høykvalitets ingredienser, er å tilsette yoghurt eller rømme. Dette gir en kremet og fyldig tekstur som holder sconesene fuktige. Også, butter i deigen hjelper til med å holde sconesene saftig, og bidrar til den rike smaken.

Det er også viktig med en god teknikk når det gjelder forberedelser. En av de mest vanlige feilene folk gjør når de lager scones, er å overarbeide deigen. Dette kan føre til at sconesene blir tørre og harde. For å unngå dette, bør man bare blande deigen til den er jevn, og ikke mer. Denne teknikken sikrer at scones beholder deres delikate tekstur.

Når det gjelder steking, er det beste å forvarme ovnen til 200-220 grader Celsius og steke sconesene i omtrent 15 til 20 minutter. Overflaten skal være gylden brun, men innsiden må forblir myk og saftig. Den perfekte scones bør være litt sprø på utsiden, men myk og luftig på innsiden.

Videre bidrar de ingrediensene som legges til etter steking, som ferskt smør, jordbærsyltetøy, og krem, også til det saftige innholdet i sconesene. Mengden og type av disse tillegg kan variere etter personlig preferanse, men de gir definitivt en ekstra fuktighet og rikdom til den generelle opplevelsen av å nyte en saftig scones.

Til slutt, selv om det tar litt ekstra tid og krefter å lage saftige scones, er resultatet vel verdt det. Deilige, smørrike og saftige scones er en glede å spise alene, eller i godt selskap, akkompagnert av en kopp te eller kaffe. De er et perfekt tillegg til en avslappet ettermiddag, og vil definitivt være en hit i enhver setting. Det er en kunst å lage saftige scones, men med de riktige teknikkene og litt tålmodighet, kan alle mestre denne kunsten.