Ingredienser
10 røde chili ferske 4 ss solsikkeolje salt
Tilberedning
Chili skylles og skjæres i ringer, behold frøene i. Ha i olje og salt og støt med morter eller bruk hurtigmikser. Varm blandingen i en liten stekepanne under omrøring i ca 10 min til oljen legger seg på toppen. Dette blir en heit sak men varmen gjør at det værste brennet mildner.

Mer om Sambal ulek

«Sambal ulek», også kjent som «sambal oelek», er ikke bare en type krydder, men også en del av en enda mer omfattende kulinarisk tradisjon som har sin opprinnelse i Indonesia. Dette krydderet har gradvis begynt å være kjent i hele verden, spesielt for sine sterke smaker og dets evne til å forbedre diverse retter.

Kjernen i sambal ulek ligger i dens enkelhet. Laget hovedsakelig av rå røde chili, salt og eddik, beholder sambal ulek friskheten og intensiteten til chilien, noe som gir den en ren og tydelig sterk smak. Noen regioner i Indonesia legger til knuste limeblader, hvitløk eller reker til blandingen for en ekstra dybde av smak. Hvis man velger å tilsette ekstra ingredienser, er det nødvendig å male dem i en morter (ulek betegner handlingen å male ingredienser i en morter på indonesisk) sammen med chili for å oppnå en tyktflytende konsistens.

Sambal ulek brukes ofte i indonesisk matlaging på grunn av sin allsidighet. Det kan sies å være Indonesias svar på ketchup. Dette krydderet kan brukes direkte på stekt kjøtt eller fisk, blandes inn i sauser, eller brukes som en base for andre retter. Sambal ulek er også et viktig element i mange populære retter i Indonesia, som «Ayam Penyet» (knust stekt kylling) og «Nasi Goreng» (stekt ris).

Mens man tradisjonelt har måttet reise til Indonesia for å oppleve den autentiske smaken av sambal ulek, har globaliseringen gjort det mulig for denne enestående ingrediensen å nå internasjonale markeder. Flere merker, både lokale og internasjonale, har begynt å tilby sambal ulek i sine produktlinjer, noe som gjør det mulig for matelskere å inkludere dette krydderet i deres kulinariske arsenalet.

Til slutt er det verdt å nevne at selv om sambal ulek er et varmt og sterkt krydder, er det mange måter å justere varmenivået på uten å gå på kompromiss med smaken. For eksempel, å tillate blandingen å «hvile» i et par dager før bruk kan hjelpe med å roe ned intensiteten. Et annet tips er å bare bruke mindre mengder når du lager mat. På denne måten kan du gradvis bli vant til varmen uten å miste gleden av å oppleve dette fantastiske krydderet. Uansett hvor mye du velger å legge i retten din, er det helt sikkert at når du først har prøvd sambal ulek, vil det bli en fast del av ditt kjøkken.