Ingredienser
3 ansjosfileter 3 ss olivenolje 200 g hakkede grønne oliven uten stein 2 ss hakkede kapers 2 ss hakkede sultanarosiner 4 hakkede soltørkede (myke) tomater 3 ss hakkede pinjekjerner ½ g safran (tråder eller pulver) 1-1½ dl kokende vann saften av ½ sitron 2 ss frisk hakket oregano
Tilberedning
1. Ha safrantrådene (eller pulveret) i kokende vann. La stå i ti minutter. 2. Varm oljen over middels varme i en panne og oppløs ansjosfiletene. Hakk oliven, kapers, tomater, rosiner og pinjekjerner sammen. Tilsett og rør godt. Ha oppi safranvannet og la trekke i 5-10 minutter. Pass på at sausen ikke koker tørr. Da er det bare å tilsette mer vann. 3. Tilsett hakkede frisk oreganoblader like før servering. Server til lyst kjøtt, gjerne grillet.

Mer om Sarasenersaus

Sarasenersaus er en hvit saus som er basert på en blanding av skummet melk og mel. Sausen er lett annerledes enn andre typer industrielle sauser, da den har en mildere smak og krever minimalt med matlaging. Sarasenersaus er kjent for sin unike friske og kremete smak, noe som gjør den til en utmerket tillegg til ulike retter.

I likhet med mange andre sauser, kommer også Sarasenersaus fra fransk matlaging. Den er oppkalt etter «sarasenene», eller de muslimske arabere som regjerte på Iberiske halvøy i middelalderen. Sarasenene betyr «ute av øst», som kan antyde at sausen spredte seg til Frankrike fra Midtøsten. Med sin unike smak og tekstur, har Sarasenersaus siden blitt populær på tvers av kulturer og har funnet sin plass i mange internasjonale kjøkken.

Sarasenersaus blir ofte servert som en del av middagene og kan være et utgangspunkt for mange retter. Den fungerer bra med grillet kjøtt, fiskeretter eller grønnsaker. Dessuten kan den også brukes i pastaer og gryteretter hvor den gir en rik, fyldig og kremet base. På grunn av dens allsidighet, er Sarasenersaus et populært valg for mange kokker over hele verden.

Selv om det er mange kommersielle varianter av Sarasenersaus tilgjengelige i dag, kan det være like tilfredsstillende å lage sausen hjemme. Alt du trenger er basis ingredienser som mel, skummet melk og litt smør. Noen preferer også å tilsette litt hvitløk eller løk for å gi sausen litt ekstra smak. Det viktigste er å sikre at sausen er glatt og kremet, uten noen klumper.

For å lage en typisk hjemmelaget Sarasenersaus, kan man begynne med å smelte litt smør i en panne. Når smøret er helt smeltet, kan du tilsette melet og rør kontinuerlig for å sikre at det ikke danner klumper. Når blandings har blitt en jevn masse, tilsetter man gradvis melken mens man fortsetter å røre. Å sørge for lav varme er viktig her, siden høy varme kan få sausen til å koke for fort og danne klumper. Når all melken er godt blandet inn, kan man la sausen småkoke i noen minutter til den er tykk og kremet.

Oppsummert, Sarasenersaus er en mild, men smakfull saus som er enkel å lage, og kan brukes i en rekke retter. Det er vel verdt å eksperimentere med denne sausen i ditt eget kjøkken, uansett om du er en nybegynner eller en erfaren kokk.