Ingredienser
650 g scampi (rå) 2 ss olivenolje 1 stk loff eller baguette 1 dl sursøtsaus (asiatisk chilisaus)
Tilberedning
Ta av skallet på scampien, men la halen sitte på. Snitt den i ryggen og dra ut tarmen. Stek dem i glovarm panne med olivenolje til de er rød/rosa i ca. 2 min. Skjær loffen/baguetten i tynne skiver, formet som lange rektangler. Legges i panne hvor scampien har vært. Når de er gyldne og sprø serveres de varme sammen med scampien. Sursøtsaus serveres rett av flasken.

Mer om Scampi med sursøtsaus

Scampi med sursøtsaus er en klassisk asiatisk rett som har blitt populær verden over. Rettens popularitet kan tilskrives dens kombinasjon av en frisk, søt og syrlig smak, noe som skaper en unik kulinarisk opplevelse.

Scampi, eller store reker som de også kalles, er hovedingrediensen i denne retten. Scampi er kjent for sin rike, delikate smak og faste tekstur. Disse sjømatdelikatessene er pakket med næringsstoffer som omega-3 fettsyrer, protein, vitamin B12 og selen, noe som gjør dem til et sunt valg for enhver diett. Sammen med scampi, er sursøtsaus et sentralt element i denne retten.

Sausen er vanligvis laget av sukker, eddik, ketchup, soyasaus og annanasjuice. Det høres kanskje ut som en uvanlig kombinasjon, men resultatet er en balansert smaksprofil som er både søt, syrlig og full av umami. I noen oppskrifter kan det også tilsettes hakket ingefær eller hvitløk for å tilføre ytterligere dybde og aroma. Ananassen i sausen gir også retten en fruktig undertone som komplementerer scampi’s maritime smak.

Tilberedningen av scampi med sursøtsaus er relativt rett frem. Scampiene blir først krydret med salt og pepper, så dyppes de i mel og egg før de blir stekt i varm olje til de har fått en gylden brun farge. Deretter tilsettes sausen, og den får surre sammen med scampiene i noen minutter til de er godt dekket.

Det er viktig å huske på at scampi ikke bør stekes for lenge, da de kan bli gummaktige og miste sin delikate tekstur. Den ideelle stekeprosessen skal heller sikte mot å forsegle scampiens overflate og gi den et lett, sprøtt skall som vil hjelpe til med å holde på den saftige, rike smaken på innsiden.

Scampi med sursøtsaus serveres ofte med ris, nudler eller grønnsaker. Ris er et spesielt godt alternativ fordi det absorberer sausen godt og balanserer de kraftige smakene i retten. Enkelte kan også foretrekke å tilsette ekstra ingredienser som vårløk, paprika, eller gulrøtter for å tilføre retten flere lag med smak og tekstur.

Scampi med sursøtsaus er altså en herlig kombinasjon av søtt, surt og umami som uten tvil vil vekke sansene. Med sin unike smak og enkel forberedelse, er det en rett som kan nytes på alle nivåer, enten det er en hverdagsmiddag eller en spesiell anledning.