Ingredienser
800 g seifilet 3 løk 2 ss hakket gressløk eller dill ca. 1 dl jarlsbergost salt og pepper smør og/eller olje POTETMOS: 600 g poteter 50 g smør ½ dl lettfløte salt og pepper. (eller lag potetmos av 2 pakker pulver – som angitt på pakken)
Tilberedning
I STEKEOVN: ca. 30 minutter ved 200 gr. varme. Skrell poteter, del dem i biter og kok disse møre. Hell av vannet og mos potetene med smør og fløte. Smak til. Skjær skrelt løk i ringer og la dem surre seg blanke i smør. Skjær seien i skiver. Smør en ildfast form og ha halvparten av potetmosen i bunnen. Fordel fiskeskiver og løk over. Dekk til med resten av potetmosen. Dryss over revet ost. Settes i ovnen og stekes som angitt. Serveres med tomatsalat og godt bakverk.

Mer om Sei og potet i form

Sei og potet i form er en populær tradisjonell norsk rett. Den er både næringsrik og deilig, og den enkle tilberedningen gjør den til en favoritt blant både folk som er på farten og de som er nye til matlaging. Så la oss dykke dypere ned i denne fantastiske retten og lære litt mer om den.

Sei, også kjent som lange eller ketchup, er en type hvitfisk som er svært populær i skandinavisk matlaging. Den er rik på protein, vitamin D og omega-3-fettsyrer, noe som gjør den til et utmerket valg for helsen. Dessuten har den en mild smak som passer godt sammen med en rekke andre ingredienser, inkludert poteter. Poteter, på den annen side, er kjent for sin høye stivelsesinnhold, som gir deg energi, og de inneholder også en god mengde fiber, vitamin C og kalium.

Kombinasjonen av sei og potet i en enkelt rett gir et velsmakende og næringsrikt måltid. Det er flere måter å lage sei og potet i form på, og den varierer avhengig av personlige preferanser og regionale variasjoner. Noen favoriserer en enkel tilnærming, mens andre legger til ekstra ingredienser som grønnsaker, ost, eller urter for ekstra smak.

En tradisjonell oppskrift starter med å seie fisken først og deretter blande den med potetene i en smurt form. Deretter kan man legge til ønsket krydder, grønnsaker eller ost før retten stekes i ovnen til den er gylden og sprø på toppen og fisken er gjennomstekt. Noen liker å servere denne retten med en side av rømme eller creme fraiche for ekstra smak.

Til tross for sin enkelhet, har sei og potet i form blitt en hjørnestein i norsk matkultur. Den er en yndling på familiemiddagstabellen, og mange husker den fra de dagene da bestemor pleide å lage den. Det er denne nostalgien, kombinert med dens deilige smak og næringsrikdom, som holder denne retten levende i norsk matkultur.

Så neste gang du ønsker å prøve noe nytt eller er på utkikk etter en smak av hjemme, hvorfor ikke prøve sei og potet i form? Dette enkle, næringsrike måltidet er et utmerket valg for både hverdagsmat og spesielle anledninger, og det er en fantastisk måte å utforske det brede spekteret av norsk kulinarisk kultur på.