Sheperds Pie

Ingredienser: 4 pakker kjøttdeig 3 kg poteter 6 dl matfløte 5 gulrøtter 3 løk 6 ss tomatpuré 2 poser revet parmasanost 6 ss smør 10 fedd hvitløk 7 ss olivenolje 9 dl grønnsaksbuljong 4 ss majsstivelse Tilberedning: 1. Potetstappe: Kok poteter uten salt og hell av vannet Varm opp fløten og smør,hell over potetene og mos dette til en grov stappe Smak til med salt og pepper 2. Fyll: Rasp gulrot,hvitløk og løk. Stek grønnsakene i olivenolje eller llitt smør til de er blanke Tilsett kjøttdeig og stek videre til det er brunt 3. Tilsett tomatpuré og stek videre i ca 1 minutt Ha i grønnsaksbuljong og la det småkoke i 3-5 minutter 4. Bland maizena med vann og rør det inn i gryta til fyllet tykner Smak til med salt og pepper 5. Fordel fyllet i 2 former Legg potetstappe på toppen og dryss over med parmasanost 6. Stek i ovnen på 200 grader i 20 minutter til den er brun og fin på toppen

Om Sheperds Pie

Shepherd’s Pie, eller Shepherd’s Pie som det også kalles, er en tradisjonsrik matrett som har røtter i den britiske mattradisjonen. Navnet betyr direkte oversatt ‘gjeterens pai’, men denne paien er kanskje mer kjent som en god og mettende kjøttgryte som toppes med et lag av potetmos før den gratineres i ovnen.

Opprinnelig ble Shepherd’s Pie laget med lammekjøtt, som navnet antyder, men det er ikke et krav. I dag finnes det utallige variasjoner av retten, også de som lages med annet kjøtt enn lam, som for eksempel storfe. Noen ganger blir også andre ingredienser inkludert, som ulike grønnsaker eller kylling, og dette har ført til at Shepherd’s Pie har blitt en populær rett på tvers av kulturer og mattradisjoner.

Men hva er den opprinnelige oppskriften på Shepherd’s Pie, spør du kanskje? Tradisjonelt var Shepherd’s Pie en rett som ble laget for å bruke opp rester fra søndagsmiddagen. Det gamle kjøttet ble hakket opp og blandet med løk og kraft, ofte tilsatt noen grønnsaker som gulrot eller erter, og deretter lagt i en form. Denne kjøttblandingen ble så toppet med potetmos, som ble dorullert for å lage et attraktivt mønster, før retten ble stekt i ovnen til den var gyllenbrun.

Til tross for denne tradisjonelle fremgangsmåten, er det i dag mange som lager Shepherd’s Pie fra bunn av, uten å gå veien om restemat. Dette har ført til at det er stor variasjon i hvordan retten utføres og serveres, selv om den grunnleggende idéen forblir den samme.

Det er enkelte faktorer som er nøkkelen til en god Shepherd’s Pie. Først og fremst skal den ha en rik og saftig kjøttfylling og et lag med smakfull og kremet potetmos. Fyllet bør være krydret til smak, og potetmosen skal være fløyelsmyk og ha en fin, gyllenbrun skorpe etter steking. Ekstra kreative kokker vil kanskje til og med prøve seg med søtpotet i stedet for vanlig potet i mosen for en spennende vri.

Uansett hvilken variant man velger å lage, er Shepherd’s Pie en komfortrett som man kan sette på bordet med stolthet. Enten det er for en hverdagsmiddag, en stor familiefeiring eller et selskap med venner – denne retten vil garantert være en hit.

Legg igjen en kommentar