Selv om reklamen kaller en melkesjokolade for et lite stykke Norge, så er hovedingrediensen i sjokolade frø fra kakaotreet, og denne veksten har vel ikke Norge voldsomme tradisjoner for å dyrke.
Kakaotreet kommer opprinnelig fra Sør og Mellom-Amerika hvor indianerne har brukt den i over to tusen år. Merkelig nok så var et første formene for sjokolade brukt som en del av en drikk, «varm eller kald kakao«. Så verdifullt var kakaofrøet at det ble brukt i alt fra mat til religiøse seremonier. En slags mynt har kakaobønnene også blitt brukt til.
Spanjolene som inntok Mexico på begynnelsen av 1500 tallet lot seg fascinere av drikken og snart gikk det store mengder av kakaofrø over havet og hjem til Spania hvor den raskt ble meget populær som statussymbol hos de rike. Spesielt etter at de begynte å blande sukker i den. Importen kostet, men etter hvert fant den sin vei ut til resten av befolkningen også.
Og fra Spania var reisen kort til resten av Europa og verden. Og i dag finnes det vel knapt noen som ikke kjenner ordet sjokolade.
Mer om: Sjokolade skaper smil overalt
Sjokolade er mer enn bare en søt godbit som vi alle elsker. Den gir mennesker over hele verden glede, komfort og tilfredsstillelse. Den er bærer av mange minner, tradisjoner og til og med kulturelle betydninger. Folk assosierer sjokolade med hyggelige opplevelser, for eksempel en bursdagsfest, julefeiring eller en romantisk date, noe som bidrar til at den vekker positive følelser.
En studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet «Appetite» fant at hjerneaktiviteten endres når man spiser sjokolade. Endorfiner, de naturlige lykkehormonene i hjernen, blir løslatt, noe som gir en følelse av tilfredshet og lykke. Det er ikke rart at mange mennesker når de føler seg nedfor, instinktivt søker søtsaker, spesielt sjokolade.
Faktisk fungerer sjokolade som et universelt språk og er et kraftig verktøy for å fremme samhold, noe som igjen fører til smil. Sjokolade spiller også en nøkkelrolle i noen globale feiringer som for eksempel Valentine’s Day og Påske, noe som understreker dens evne til å bringe glede og smil til folk, uavhengig av deres kulturelle eller sosiale bakgrunn.
Ikke bare smaken, men også den psykologiske virkningen av sjokolade kan bidra til å skape smil. Det å gi bort sjokolade som en gave kan styrke sosiale bånd og forbedre relasjoner ved å formidle omtanke og kjærlighet. Det viser også at du forstår mottakerens søte preferanser, noe som gjør sjokolade til et uttrykksfullt middel for å formidle affeksjon.
I hjertet av det hele, har sjokolade kraften til å skape smil over hele verden, enten det er gjennom smaken, glede eller dele opplevelsen med andre. Så ta en bit sjokolade, del med en venn og se smilene blomstre.