Oliven, elsket og hatet. Det siste gjerne av barna. Virker som sansen for oliven øker i takt med alderen og der på livets stige jeg nå befinner meg er smaken formidabel. Oliven kommer naturlig nok fra oliventreet hvor de opptrer som en frukt på det eviggrønne treet. Og det har de gjort i tusenvis av år. Oliventreet er skrevet om av Homer og det er omtalt i både Bibelen og Koranen. Og litt ekstra morsomt er jo at det kan være fysisk de samme trærne som er beskrevet. Oliventreet kan bli over 2000 år gammelt. Oliventreet blir dyrket mange steder i verden i dag. Til USA kom den i 1769 med munkene som kom til California. California er for øvrig den eneste staten i USA hvor den fremdeles dyrkes. Selv om oliven per i dag produseres over store deler av verden, så forgår fortsatt over 90 prosent av olivenoljeproduksjonen i land rundt Middelhavet, Og med tanke på at 90 prosent av all oliven blir til olje skjønner vi at det er en omfattende produksjon i middelhavsområdet. Jeg bruker ordet produseres om oliven. Det er fordi denne frukten ikke spises når den plukkes. Den er faktisk uspiselig før den blir behandlet. Ofte skjer dette med lut, men for eksempel de greske olivener blir pakket i tørt salt eller syltet i saltlake fra et halvt år til et helt år. Gjæring er også en metode som blir brukt. Oliven finnes i mange varianter. I et land som Italia finnes det over 300 sorter av oliventreet alene. Careola, Leccino og Frantoio er de mest kjente fra Italia, men det finnes mange flere. Og så kan man jo bare gjette seg til hvor mange arter det må finnes i resten av verden. Forskjellige oliventyper brukes til forskjellige ting. Noen til olje av forskjellig kvalitet og bruksområder, noen brukes til pasta som kan smøres på brødskiva og andre bli fylt med fetaost eller andre lekkerbiskner. Og sånn kan man fortsette. Det vi i hvert fall kan slå fast er at oliven regnes som sunn og helsebringende. Og så smaker de utrolig godt.

Mer om: Oliven

Oliven er ikke bare kjent for sin unike smak, men også for sine helsefordeler. Flere studier har vist at oliven hjelper også med å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Dette skyldes det høye innholdet av enumettede fett og antioksidanter som de inneholder.

Oliven er også en god kilde til vitamin E, som er kjent for sine kraftige antioksidanteffekter. Vitamin E hjelper til med å beskytte kroppen mot skadelige frie radikaler, som kan forårsake kroniske sykdommer som kreft og hjertesykdom. Oliven inneholder også en god mengde jern, kalsium og kobber, som bidrar til god blodhelse og sterke bein.

Et annet interessant faktum om oliven er deres miljøpåvirkning. Oliventrær er robuste planter som kan overleve under tøffe forhold. Derfor tilpasser de seg godt til tørkeforhold, noe som bidrar til jordbevaring og luftkvalitet. Deres robusthet gjør dem også til en pålitelig matkilde i mange regioner i verden.

Når det gjelder olivenolje, er det viktig å påpeke at ikke alle olivenoljer er skapt like. Ekstra jomfru olivenolje er den høyeste kvaliteten, fordi den er minst behandlet og har den mest distinkte smaken. Det er også det mest helsefremmende alternativet, med høyere nivåer av hjertesunden enkelumettet fett og antioksidanter.

Til slutt, det er mange bruksområder for oliven utover matlaging. For eksempel, olivenolje har lenge blitt brukt i hud- og hårpleie for sine fuktighetsgivende og antiinflammatoriske egenskaper. Dessuten er olivenbladene kjent for deres medisinske egenskaper og brukes ofte i urtete for å behandle en rekke helseplager. På grunn av deres mange fordeler, er oliven og olivenprodukter en verdifull del av livsstilen vår.