Er du medlem av en forening, eller et lag, eller noe annet som er morsomt å bedrive sammen med andre. Jeg er det. Metallsøking er min greie. Og det er hobby jeg bedriver sammen med mange andre likesinnede. Og noen ganger drar vi på tur. Og på tur hører mat med. Lange dager på store jorder i all slags vær, gjør noe med sulten. Den setter fart på den.

polser-pa-grillenDu driver sikkert din hobby du også. Om det så er metallsøking, bueskyting, barkebåtlaging eller noe annet som driver deg ut i frisk luft og nydelig natur sammen med andre, så kjenner du nok problemet. Frisk luft og kaloriforbrenning øker sultfølelsen. Men for meg er det metallsøking som gjelder og da må man jo ha litt påfyll av mat

Blir som regel matpakke det. Ikke noe galt med det. Men av og til blir det litt kjedelig kanskje. Kan forresten være litt artig å studere folks matpakker på slike fellesturer. Er liksom ikke så vanskelig å se hvem som fortsatt er nyforelsket og hvem som har vært gift en sånn femten års tid. Førstnevnte med høye smørbrød satt sammen med kjærlighet, omsorg og oppskrifter fra for eksempel mineoppskrifter.no. Til mere moderate «denne har jeg smørt-sjæl pakker». Eller at betjeningen på en av landets bensinstasjoner har gjort det for deg, mot et lite økonomisk vederlag.
Dette må kunne løses på en enkel måte tenkte jeg, før en foreningstur vi hadde for en stund siden. Alle foreningsmennesker fortjener varm mat. Og særlig når man f.eks. trasker rundt med en metallsøker hele dagen.

alt-tilbehorMen det måtte være enkelt. Pølser er enkelt. Særlig de av typen grill. Nå er jeg så heldig at jeg har en gammel bobil type sliten, men den er i hvert fall utstyrt med strømaggregat, propan, grill, vann og et lettere utvalg nyttige kjøkkenredskaper.

Så var det bare å stupe nedom grillpølsebutikken og kjøpe inn pølser, lomper og tilbehør av diverse slag. Varslet gjengen om at matpakka kunne få fri til fordel for litt mynt (spleiselag med eventuelt litt overskudd til foreningskassa) og avventet reaksjonene. Over 30 enig reaksjoner, og ingen uenige, så dette så lovende ut.

Den aktuelle lørdagen dukket opp på avtalt parkeringsplass. Det gjorde jeg også. Og en haug andre ivrige metallsøkere. Jeg hadde jo allerede skjønt at bobilens reisegrill kunne bli snau, så jeg hadde alliert meg med min venn PK som bodde like ved søkerjordet og fått han til å stille med en skikkelig gassgrill. Og jaggu hadde han med seg et greit utvalg sennep også.

Var der forresten en times tid før resten og satte over noen kanner med kaffe. Bobil med strømaggregat og kaffetrakter gjorde denne jobben enkel for meg, men det er jo ikke noe stort problem å koke kaffe på en gassgrill heller. Spesielt ikke hvis du har en slik en med bluss på siden.

Og det sprer så mye glede. Morgentrette ansikter får en helt annen fasong og utrykk når de får en fersk kopp kaffe på morgenkvisten etter å ha stått opp alt for tidlig en fridag. Er jo ikke til å komme fra at slike interesseturer med metallsøker nødvendigvis som regel må foregå på fridager.

Men det var jo lunsjen jeg skulle skrive om. Enkelt og greit med en slik moderne gassgrill. De blir fort passe varme. Du kan variere varmen flere steder på samme grill (gjerne flere sånne bluss på nåtidens gassgriller). På den måten er det lett å flytte rundt på maten etter hvert som den blir ferdig, og du kan på den måten servere maten varm, men allikevel ikke kremert. Genialt.

polser-pa-grillOg har du et slikt grillapparat med lokk i tillegg, så ta gjerne med deg en steik, ribbe eller noe annet kjøtt butikken har på tilbud. Selv om pølsene er hovedmaten så er det utrolig populært med en stor kjøttbeta som ligger der og langtidssteker gjennom dagen. Det er jo gjerne en sultfremkallende økt etter lunsj også. Vi prøvde ribbe denne lørdagen. Gjett om det ble suksess? Ingen tvil om at det var det, det ble.

Folket spiste pølse og smilte gjennom så vel måltid som søkerøkter. Også, så enkelt da gitt, og et lite overskudd til foreningskassa til NMF ble det også.

For ikke å glemme det sosiale. Det er vel ikke noen bedre måte å bli kjent med folk på enn å spise et måltid sammen. En utmerket måte å øke medlemstallet på også. Vanskelig å unngå følelsen av hygge hvis man bare er innom for å finne ut hva denne hobbyen går ut på.

Kanskje noe å tenke på neste gang din klubb eller forening skal på tur også. I så fall så er min erfaring at det lett blir en suksess, men husk følgende.

Stor nok grill

Bra med tilbehør
Et lite utvalg sennep og ketchup er vel like påkrevd som lomper og pølsebrød. Husk bare at kjører du med pølsebrød går det fort færre pølser. Oppkappet løk i stekt og rå utgave, rekesalat, potetsalat, sylteagurk, Mulighetene er mange og smaken er forskjellig hos folk så et litt godt utvalg av tilbehør kan skape mye lykke.

Glem ikke drikke
Har du varslet om at det serveres mat, så regner folk med at det samme gjelder drikke. Og grillmat øker tørsten. Et utvalg halvlitersflasker med forskjellige typer mineralvann bør være med.

Søplesekker
Og disse er noe av det første du henger opp. Merk dem gjerne. En for blandet avfall, en for papp og papir, en for metall og en for pantegods for eksempel, sparer deg for mye sortering i enden av dagen

Priser
Sett minsteprisene til selvkost, men gjør folk oppmerksom på at de ordner betaling selv i en boks du har satt på bordet, at det er lov å gi mer, og at overskuddet går til fellesskapet

Varsle på forhånd
Varsle deltagerne på forhånd om varm mat. Ektefeller får fort nedoveransikt hvis matpakka kommer uåpnet tilbake. Spesielt hvis det er en sånn nyforelskapakke, bygd på omsorg, kjærlighet og dyrt pålegg. Alt pent pakket inn med mellomlagspapir fulle av klisne hjerter og remulade.
For vår forening så ble det såpass suksess at vi har gjentatt den på senere turer også. Men det er ikke alltid det passer å bruke dette opplegget, og da er det ytterst viktig og varsle om dette på forhånd også. Så atter en gang matboksen kan komme til nytte.

Lykke til!

Skrevet av Per Sibe