Ingredienser
1 kg. skall fra reker, hummer eller sjøkreps 1 liten løk litt olje 1 ss. tomatpure
Tilberedning
Bruk en vid gryte da går det fortere å «frese» skallene. Start med å ha olje i gryten, tilsett opphakket løk. Tilsett skallene stek dem i 3-4 minutter på forholdsvis sterk varme, mens du rører hele tiden. Tilsett en ss. tomatpure og stek 3 minutter til. Hell over kaldt vann, kok opp, skum av. La det trekke i 30 min. for reker, 35 for sjøkreps og 45 min for hummer. Sil ifra og reduser kraften. Tips Hvis du har gjester som rensker rekene sine selv risikerer du av forståelige grunner at de bruker rekeskrellbollen som avfallskorg, og du får med servietter, majones og sigarettsneiper. Ta deg derfor tid til å knipe hodet av etpar kg. reker før du serverer, og bruk “hodene” til kraft. Blandingskraft fisk/skalldyr. Det er ingenting iveien for å lage blandingskraft av fisk/skalddyr. Bland i det forholdet du finner mest velsmakende, 50/50 er et greit utgangspunkt. Blåskjellkraft Den kraften som dannes når du damper blåskjell kan brukes direkte i f.eks. en fiskesuppe. Damper du i hvitvin istedenfor vann, blir kraften enda bedre.

Mer om Skalldyrkraft

Skalldyrkraft er en intens, naturlig kraft laget ved å koke sjømat, spesielt skalldyr som hummer, krabber og reker, over lengre tid. Den ekstraherte væsken fra skalldyret brukes i mange typer retter og gir en dyp, rik sjømatssmak. Selv om bruken av skalldyrkraft er utbredt i internasjonal gastronomi, er det ikke så kjent i Norge. Denne artikkelen vil gi mer innsikt om denne herlige råvaren og dens potensielle anvendelser i norsk mat.

Skalldyrkraft er en av de mest autentiske måtene å frembringe smaken av havet på tallerkenen din, ettersom den forheksende sjømatssmaken kommer direkte fra skalldyrene selv. Prosessen med å forberede skalldyrkraft er ganske enkel, men tidkrevende. Skalldyrene må først stekes på høy varme for å release deres saftige smaker. Etterpå tilsettes diverse grønsaker og urter, og det hele småkokes i et par timer. Deretter siler man bort det faste og beholder den flytende kraften.

En annen spennende aspekt ved å lage skalldyrkraft, er at den gir matavfallet et nytt liv. I stedet for å kaste rester fra skalldyrmåltidet, kan restene bli brukt til å forberede en kraftfull og smakfull buljong. Dette er en bærekraftig og ressurseffektiv måte å bruke hele skalldyret på, noe som kan være et viktig steg i å bekjempe matavfall.

Skalldyrkraften har utmerkede anvendelser i norsk mat. For eksempel kan den tilføre en ekstra dimensjon av smak til tradisjonelle fiskeretter som fiskesuppe eller bacalao. Den kan også brukes til å lage risotto, sauser, pasta eller gryteretter. Valget av skalldyr, urter og grønnsaker gir mulighet til å eksperimentere og oppdage nye velsmakende kombinasjoner.

Til slutt, skalldyrkraften er mer enn bare en smaksforstærker. Den inneholder høye nivåer av proteiner, vitaminer og mineraler essensielle for menneskekroppen. Nå er tiden inne for å integrere denne fantastiske ingrediensen i det norske kjøkken, redusere matavfall og ta norske sjømatretter til neste nivå.

Referanser til skalldyrkraft i Norge er få, men med det rike utvalget av havmat i landet vårt, kan vi kanskje forvente en økning av skalldyrkraftens popularitet i nær fremtid. Med litt tålmodighet og kreativitet kan man lage en uimotståelig kraft hjemme og åpne døren for nye gastronomiske opplevelser.