Skinkepai

Ingredienser
Bunn: 150 g smør 200 g hvetemel 2 ss vann Smuldre smør og mel – rør inn vannet og få en jevn deig. Trykk deigen ut i en smurt paiform og pensle med litt sammenvispet egg. Stekes ved 200`C i ca 15 min. Fyll: 3-4 egg 2 dl melk En pk smårettskinke el annen oppskjært skinke Litt revet hvitost Litt gressløk (enten fersk el «krydder»), salt og pepper.
Tilberedning
isp sammen egg og melk. Ha i hvitosten – men pass på det ikke blir for mye slik at fyllet blir altfor tykt. Krydre med gressløk, salt og pepper. Ha i skinken. Hell fyllet i den stekte paideigen. Hele paien stekes så ved 175`C i ca 35 minutter. Serveres varm med salat til.

Mer om Skinkepai

Skinkepai er en smakfull og populær rett som gir en perfekt kombinasjon av rik skinke, sprø skorpe og kremet fyll. Av denne grunn har denne deilige paien blitt mor til en rekke variasjoner globalt, tilpasset forskjellige kulturer og preferanser. Og interessant nok, er det mer å utdype om dette temaet, spesielt i Norge.

Hvert år i mars arrangeres det en festival i Norge kjent som ‘Skinkepai Festivalen’, der folk fra hele landet og også noen internasjonale deltagere kommer sammen for å feire denne deilige retten. Festivalen gir en umåtelig mulighet til å smake på forskjellige variasjoner av skinkepai, og gir også et blikk inn i genialiteten bak hver unike oppskrift. Dessuten er det en gledelig begivenhet som samler familie og venner, hvor de deler godt måltid, latter og minner.

Skinkepai regnes som en allsidig rett i Norge. Det skyldes at den kan serveres til frokost, lunsj, eller til og med middag. Den kan også tilberedes på forskjellige måter, ved å legge forskjellige grønnsaker eller krydder, for å imøtekomme den varierte norske smaken. Om vår og sommer, blir det ofte lagt ferske urter som dill og persille, noe som gir en frisk og formildende smak til paien. I kaldere måneder er det vanlig å bruke mer hjertevarmende krydder som muskat og sort pepper.

I et forsøk på å modernisere denne elskede oppskriften, har mange norske kokker begynt å eksperimentere med forskjellige typer skinke og oster. For eksempel, noen har begynt å bruke Jarlsberg i stedet for den tradisjonelle cheddar, noe som gir en distinkt og rik smak til paien. Andre har forsøkt å bruke skinke smakssatt med honning eller epletræprodukt, og skape en søt og salt kombinasjon som virkelig fornøyer smaksløkene.

Så neste gang du tenker på å lage en skinkepai, hvorfor ikke prøve å være litt kreativ med ingrediensene? Du kan også utforske mulighetene ved å blande forskjellige kulturer og smaker i paien. Husk at det viktigste er å ha det gøy på kjøkkenet og å lage noe som du og dine kjære vil nyte. Faktisk, oppfordrer den norske kulturen alle til å lage sin egen unike versjon av skinkepai. God matlaging!.

Legg igjen en kommentar