Ni av ti nordmenn sier at de vil grille fisk i sommer, og hele 72 prosent ønsker å grille mer fisk enn det de gjør i dag. Med dette grilltilbehøret blir fisken en slager rundt sommerens middagsbord.

grill-fiskDet er spesielt de som allerede griller fisk og sjømat som har fått mersmak på havets skatter, og ønsker å grille av disse. Samtidig sier mange at de ikke vet hvilket tilbehør som egner seg til grillet fisk. Det viser en fersk undersøkelse fra Norges sjømatråd.
– Fisk er enkelt og raskt å grille. I tillegg byr fisk og skalldyr på utallige variasjonsmuligheter, sier Sara Møllebakken i Norges sjømatråd.

Jostein Medhus fra Kulinarisk Akademi har utviklet en rekke gode oppskrifter på tilbehør til grillet fisk.
– Valgmulighetene er utallige. Det skal ikke mye til for at det blir en helt ny rett bare du varierer på tilbehøret, sier kokken, som også er på Kokkelandslaget.
– Lag for eksempel en nypotetsalat med sennep, en risonisalat med brokkoli eller prøv sommerkål tilberedt på grillen i folie, anbefaler Medhus.

Undersøkelsen er gjennomført av Norstat for Norges sjømatråd. Utvalget består av 500 respondenter og er landsrepresentativt. Datainnsamlingen er foretatt via et webpanel i juni 2013

Oppskrifter på tilbehør til grillet fisk

Grillet asparges
Grillet-aspargesSesongens nye asparges renses og grilles rett på rist. Gi dem et par minutter på hver side. Rulles deretter i litt olivenolje, salt og pepper. Drysses gjerne med litt friske urter helt til slutt.

Sommerkål i folie
Sommerkålen kuttes i båter og pakkes i folie med en liten skje smør, salt og pepper. Folieposene grilles så på medium varme til kålet er mørt og serveres i folien.

Nypotetsalat med sennep
500 g nypoteter
2 ss grov sennep
1 ss dijonsennep
1 dl solsikkeolje
1 ts eddik
Salt og pepper
2 stk vårløk (vasket og finsnittet)
4 ss finhakket gressløk

De ferske potetene vaskes godt, før de kokes møre i lettsaltet vann. Mens potetene koker, røres sennep og olje sammen. Når potetene er klare, deles dem i to eller fire, og blandes sammen med sennep, vårløk og gressløk. Smak til med salt og pepper du serverer rykende fersk nypotetsalat.

Risonisalat med brokkoli
1 pakke risoni (pasta formet som riskorn)
1 stk brokkoli
3 ss finhakket estragon
Olivenolje
Salt og pepper

Pastaen som er formet som riskorn, kokes slik det står anvist på pakken. Sil av vannet når risonien er ferdigkokt, og rør inn litt olivenolje. Brokkoli kuttes i små buketter og forvelles i lettsaltet vann. Bland sammen risoni, brokkoli, estragon og olivenolje. Smakes til med salt og pepper.

Hvitløksolje med persille
1 dl solsikkeolje
3 fedd hvitløk
2 ss bladpersille
Litt salt

Alt sammen kjøres sammen med en stavmikser. Brukes som grillmarinade til herlige retter av fisk!

Grillet hjertesalat med vellagret Jarlsberg
1 pakke hjertesalat
4 ss kremost
3 ss creme fraiche
4 ss revet vellagret Jarlsberg
Salt, pepper og sitronsaft

Rør sammen kremost, creme fraiche og Jarlsberg, smakes til med salt, pepper og sitron. Hjertesalaten deles i båter som grilles raskt på begge sider. Legg salaten i en bolle eller på et fat og server med dressingen. Her kan man også avslutte med litt olivenolje og friske urter.

Grillet stor tomat med basilikum
4 stk bifftomater
Salt og pepper
Olje og fersk basilikum

Tomatene kuttes i skiver på cirka 1 cm. Dryss med salt og pepper og noen dråper olivenolje, og grill bifftomatene på én side. Server de grillede tomatene med strimlet basilikum og olje.

Urteyoghurt

3 dl matyoghurt
5 ss hakkede urter (gressløk, estragon, kjørvel og persille)
Salt, pepper og litt sitronsaft

Bland yoghurt og urter, og smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Chilimajones

2 tuber majones (her kan man også bruke lett majones)
2-4 ss Sriracha (chilisaus)

Begynn forsiktig og smak til majonesen med chilisausen: 2 spiseskjeer er passe for mange, mens 4 spiseskjeer chilisaus gjør chilimajonesen ganske sterk.
Dette er en veldig deilig majones som passer til veldig mye, har god holdbarhet i kjøleskapet.

Sennepsdressing
2 ss dijonsennep
3 ss grov sennep
2 ts eddik
2 ts honning
2,5 dl olje
Salt og pepper

Rør sammen sennepen med honningen, og spe deretter inn oljen litt og litt til en fin dressing. Smakes til med salt og pepper.

Salsa Verde
3 ss bladpersille
1 ss kjørvel
1 ss estragon
1 ss mynte
4 ss solsikke olje

Kjøres sammen i en blender til en puré.

1 ss finhakkede sylteagurker(salte)
1 ss finhakket kapers
1 ss grov sennep

Alt blandes, og smakes til med salt og pepper.