Hvem har vel ikke i sin barndom hørt rimene om Tommeltott, Slikkepott, Langemann, Gullebrand og Lille Petter Spillemann og umiddelbart fått assosiasjoner til helt andre mer dagligdagse ting. For eksempel fioliner (spillemann) og kjøkkenredskaper (Slikkepott). Ikke helt uten grunn, da slikkepotten for mange ofte er blant de første erindringene man har fra husets kjøkken. En god erindring gjerne, da slikkepotten i mange tilfeller er forbundet med gode saker, som krem og kaker. Og lykken ved å få lov å slikke den etterpå.

Mange kokker holder en klar knapp på slikkepotten som et av sine favorittredskaper, simpelthen fordi den er enkel, har mange bruksområder og den er økonomisk. Ikke bare i innkjøp men også i bruk, ikke minst fordi det for mange kokker er et viktig poeng å ikke etterlate matrester i kokekarene etter bruk. Å kaste mat er ikke noen god kotyme i kokkekretser, men med en god halvmyk slikkepott er det enkelt å utnytte det hele noe som også bidrar til å lette rengjøringen av det man har tilberedt maten i i etterkant.

Slikkepotter i dag finnes i flere størrelser og fasonger, og fargevalget er like rikholdig som et hvilket som helst fargekart. Det er bare å velge og vrake. Alt fra de normalt store slikkepottene til hverdagsbruk, til de smale som passer inn i ketchupflasker i glass. Et annet tips er at bruker man slikkepotten til klissete væsker som for eksempel sirup, kan det være lurt å dyppe den i mel først. Så klistrer det ikke så mye.