Silen, utskjelt og elsket. Førstnevnte noe ufortjent, kanskje, men vi har vel alle hørt uttrykket “det lekker som en sil” i en eller annen negativ sammenheng. Men det er jo akkurat det den skal. Lekke. Det er faktisk det den er konstruert til og ingenting annet. Man hiver kort og greit noe opp i en sil, og så vil de små hullene den har sørge for at de minste partiklene forsvinner mens de største blir igjen. Perfekt til matlagning, ikke minst, da man enkelt og greit kan fjerne vann fra for eksempel pasta, kokt kjøtt eller grønnsaker.

Den vanlige husholdsningssilen består som regel av et finmasket nett, og er omtrent på størrelse med en avskåret håndball, gjerne i rustfritt stål, men de finnes i andre varianter også. Både i plast og silikon, så det er bare å velge og vrake. Dessuten finnes det egne siler til både te og kaffe og det finnes siler som barna kan ha på hodet når de leker soldater. Vel, de er kanskje ikke så nøye på hvilken type sil de bruker, så lenge den ligger i mors kjøkkenskuff. Da duger det meste, sannsynligvis til mors fortvilelse, og blir man lei av å leke soldat, er de fine til å sortere grov sand fra fin sand i sandkassa med.

Av andre ting man kan bruke en sil til er hvis man støvsuger opp noe man ikke burde ha støvsuget, da kan man åpne støvsugerposen over en sil, og så på den måten finne igjen gjenstanden.