Dørslag kommer i mange forskjellige utforminger og materialer, men felles for dem alle er at de til forveksling likner en litt overdimensjonert sil, eller en en skål, som regel med ekstra store huller. Dette er fordi et dørslags primære oppgave er å skylle ting, eksempelvis bær og salater, og da er det praktisk å ha huller med en slik størrelse at ikke bare vannet renner av, men det er plass til at annet rusk og rask også følger med.

Mange dørslag er også konstruert slik at de kan stå helt av seg selv, hvilket er kjekt hvis ting skal stå og løpe av. Pasta og kokte grønsaker for eksempel. Videre er de også ofte tilpasset bredden på kjøkkenvasken, slik at de kan henge tver over på kantene. Mange dørslag er laget av isolerende materialer, slik at varm mat ikke mister temperaturen selv om den blir stående en stund. Noen dørslag er formet som en øse.

I dag blir dørslagene produsert i alle mulige materialer, alt ettersom hvilke egenskaper og bruksområder man ønsker de skal ha, men med plastikkens inntog i kjøkkenet finnes de nå også i alle mulige farger og fasonger, flere av dem så dekorative at man også kan bruke dem til for eksempel fruktfat. Noe som faktisk kan bidra til at frukten holder seg frisk lenger, da hullene i dørslaget gjør at luften sirkulerer bedre rundt den.

Selve navnet har dørslaget fått fra de tyske ordene durch (gjennom) og schlag (slag), som simpelthen betyr noe man slår noe igjennom. For eksempel, slår vannet av (igjennom).